13. mai 1998 kell 22:00

Analüütikud: börs langeb

Aktsiahindade tõusu pärsib välisinvestorite vähene huvi

Koos aktsiahindadega langevad iga päev ka fondiindeksid, sealhulgas on Äripäeva indeks alanenud nelja kuuga ligi 15 protsenti. Börsi päevakäive piirdub tagasihoidliku mõnekümne miljoni krooniga.

Majandusteadlase Hardo Hanssoni arvates peaksid börsiettevõtted näitama rohkem kulude kokkuhoiu poliitikat, sest üldine makrokeskkond on varsti stabiliseerumas. Ometi näeb Hansson rahakate välisinvestorite puudumises ühe probleemina jooksevkonto defitsiiti.

Eesti investoritel pole enam sügisega võrreldavaid aktsiahinna kasvuootusi ning seetõttu ongi kauplemine loid. Kiireid lahendusi ei ole, ütles Hansson. Ta lisas, et asjadel tuleb lasta rahulikult omasoodu kulgeda ning kindlasti ei tohi hindu kunstlikult kergitada. Kui inflatsioon mõned kuud veel langeb, siis hakkavad loodetavasti välisinvestorid suuremat huvi tundma, lisas Hansson.

EE Investeeringute juhatuse esimees Margus Järv aktsiahindade tõusu ei usu. Suures osas sõltub hinnatõus välisinvestoritest, kuna Eesti majandusnäitajad on aga suhteliselt halvad, pole välismaalt raha oodata, ütles ta. Järv arvas, et inimesed on kaotanud usalduse ka Eesti Panga vastu. On ülimalt ebatõenäoline, et Eesti Pank ei teadnud Daiwa laenust, ütles Järv.

Hansa Asset Managementi analüütik Alar Kein peab välisinvestorite ligimeelitamise puhul probleemiks suurenevat jooksevkonto defitsiiti. Ka kohalikud inimesed on väga pessimistlikud ning äraootaval seisukohal iseäranis pankade liitumisteadete tõttu.

Ennatlikke samme kardetakse teha ning seetõttu uuritakse enne raha paigutamist väga palju tausta. Eestlased ei oska ennast välismaale müüa, ütles Kein. Tema arvates jääb ebakindlus püsima.

Investeerimisfirma Talinvest fondihaldur Mihkel Õim märkis, et välisinvestorid ei näe hetkel midagi neile huvipakkuvat, seetõttu ongi käive börsil väike. Õnneotsijad on oma õppetunni saanud, tõsiseid tegijaid teevad valvsaks probleemid pankades, näiteks Daiwa laenu skandaal, näitlikustas Õim. Väliskapitali vähesust põhjendas ta Eesti väiksusega.

Hetkel kuum