1. juuni 1998 kell 22:00

Piima eest väiksem tasu

Venemaa tarbijad on vähendanud tellimuste mahtu

Poole aastaga on piima hind langenud umbes 50 sendi võrra kilolt ja on nüüd samal tasemel mis eelmisel suvel.

«Meie partnereid Venemaal on ähvardatud, et kui nad meilt toodangut võtavad, saadetakse neile maksuamet kaela,» rääkis ASi Rävala Piim juhataja Rein Viilu. «Kui talvel ei jõudnud me Venemaa tarvis piisavalt toota, siis praegu läheb osa toodangust lattu.»

Piima hind võib suve jooksul Viilu hinnangul veelgi langeda, kui Vene rubla kurss langeb.

ASi Võru Juust nõukogu esimees Ando Hagel ütles, et piima hinna langus suvel on normaalne, kuid sel aastal on selle põhjustajaks ka raskused Vene turul. «Samuti on üheks hinna langetamise ettekäändeks piimatootjatele makstavad otsetoetused,» lisas Hagel.

Keskühistu Eesti Piim direktori Jaan Mutli sõnul on peale Venemaa probleemide maailmaturul sel aastal ka erakordselt madalad piimapulbri hinnad. Piima kokkuostuhinna langetamine oli möödapääsmatu, sest esimeses kvartalis oli enamik tööstusi just kõrge hinna tõttu kahjumis, sõnas Mutli. «Tööstused lihtsalt ei suutnud enam vähenenud kasumite juures samasugust head hinda piima eest maksta,» lisas ta.

ASi Ühinenud Meiereid varumisdirektor Helmo Hainsoo ütles, et aasta alguses oli piima hind tööstustele üle jõu käiv. «Eelmise aasta lõpus andsime tootjatele lubaduse hinda kolm kuud hoida ja seda me ka tegime oma kasumi arvel,» ütles Hainsoo.

Saaremaa liha- ja piimatööstuse direktor Ahti Viilup ütles, et piima hinna langetamise otsustab tänane juhatus. «Hind langeb, kuid kui palju täpselt, ei oska veel öelda,» ütles Viilup.

Harjumaa piimatootja Ants Aaman ütles, et praeguste hindade juures piima tootmine enam ära ei tasu. «Palgaraha piimatootja endale enam lubada ei saa,» ütles ta.

Aamani sõnul tasuks lüpsikarja pidamine end ära, kui suvel oleks piima hind 3 krooni kilo ja talvel vähemalt 3.50 kilo.

Piima tootmine on sel aastal võrreldes eelmise aasta sama ajaga kasvanud umbes 15 protsenti.

Hetkel kuum