Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Riigifirmade juhid tahavad pankuritest rohkem palka

  Valitsus ei kavatse riigile kuuluvate ettevõtete juhtide palkade määramisse sekkuda ja jätab selle endiselt ettevõtete nõukogude otsustada, kinnitas eile riigikogu infotunnis peaminister Mart Siimann.«See aeg, kui valitsus sekkus äriühingute tegevusse, on möödas,» ütles Siimann.
  Valitsus otsustab järgneva kahe nädala jooksul, kas algatada palgaseaduse muutmise eelnõu, mis teeks riigile kuuluvate ettevõtete juhtide palkade avalikustamise võimalikuks. «Avalikustamine aitab raiskamist ja ülemaksmist vältida,» ütles Siimann. Palgaseaduse järgi on palk tööandja ja töövõtja vaheline konfidentsiaalne kokkulepe.
  Mart Siimann ütles, et ainus, mida peaminister teha saab, on suurendada nõudlikkust ettevõtte nõukogu moodustanud ministri suhtes.
  Suurte riigiettevõtete direktorid tahavad saada pangajuhtidest suuremat palka, sest väideavalt on nende vastutus riigi ja ühiskonna ees suurem.
  «Ühegi pangajuhi vastutus pole nii suur kui energia või raudtee-ettevõtte direktoril,» ütles Balti elektrijaama direktor Anatoli Paal. Pärast Eesti Energia endise peadirektori 70 000 krooni suuruse palga avalikustamist tekkis Paali sõnul ilmaasjata kära, sest riigile kuuluva tööstusettevõtte juhi palk võiks tema arvates olla märkimisväärselt teistest üle.
  Eesti elektrijaama direktor Ants Pauls ütles, et direktori palk peaks olema seda suurem, mida rohkem inimesi ettevõttes töötab ja mida suurem on ettevõtte tähtsus regioonile.
  Riigikogu liige Ülo Peets kinnitas eile, et enimmakstud riigiettevõtete direktorid on Eesti Energias, Eesti Raudtees, Tallinna Sadamas, Eesti Postis, Eesti Lotos ning Balti ja Eesti elektrijaamas. Peets spekuleeris eilses Päevalehes, et nende ettevõtete juhtide palk koos lisatasudega ületab 70 000 krooni.
  Elektrijaamade direktorid Paal ja Pauls väitsid, et nende palk on 25 000 krooni lähedal, kuid keeldusid ettevõtte nõukoguga sõlmitud salajasele kokkuleppele viidates täpset summat avalikustamast. Samasugust palganumbrit kinnitasid ka Eesti Loto direktor Sven Kolga ja Eesti Telekomi direktor Toomas Sõmera. Kolga sõnul jälgib riiklik hasartmängu ettevõte palgapoliitikat kujundades konsultatsioonifirmade hinnanguid turusituatsioonile. Sõmera nimetas praegust palgakorraldust õiglaseks, mida pole vaja uuendada.
 • Hetkel kuum
Sirle Truuts: loome ettevõtjatele neljanda pensionisamba
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Ettevõtjatele tuleks luua neljas pensionisammas ehk ettevõtja pensioni investeerimiskonto, kuhu on võimalik suunata aastas maksuvabalt vähemalt 10% kasumist, kirjutab koolitaja ja mentor Sirle Truuts arvamuskonkursile Edukas Eesti saadetud artiklis.
Hotellid: turistid tulevad vaikselt tagasi, aga piisavalt palju raha ei saa neilt veel küsida
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Turistid tulevad vaikselt Eestisse tagasi ja hotellide käive on taastunud kriisieelsele tasemele, kuid hotellide juhid tõdevad, et nad pole saanud hindu tõsta piisavalt, et see kataks aina suurenevaid kulusid. Tulevast suvest sõltub palju, sest rahapuhvrid on hotellidel koroonakriisis kokku kuivanud.
Balti koondindeks alustas nädalat langusega
Baltic Benchmark langes päeva lõpuks 0,3%. Riia börs lõpetas päeva ainsana plussis, tõustes 0,7%. Tallinna ja Vilniuse indeksid sulgusid mõlemad 0,2% miinuses.
Baltic Benchmark langes päeva lõpuks 0,3%. Riia börs lõpetas päeva ainsana plussis, tõustes 0,7%. Tallinna ja Vilniuse indeksid sulgusid mõlemad 0,2% miinuses.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Madis Müller: juht saavutab tulemusi läbi teiste inimeste "Juhi juttude" intervjuu!
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
Eesti Panga presidendi Madis Mülleri tippjuhiks saamise tee on olnud ebatraditsiooniline. Enne asepresidendiks saamist polnud ta varem olnud ühegi inimese administratiivne juht ega ülemus.
“Äripäev eetris”: Scholz tegi end tankidega veiderdamisega lolliks
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Pikk venitamine ukrainlastele tankide lubamisel on teinud lolliks eelkõige Saksa liidukantsleri Olaf Scholzi enese, kuid sakslaste suhtes on tekkinud skepsis, kas nende peale saab üldse loota, leidsid ajakirjanikud saates “Äripäev eetris”.
Baltic Workboats hakkab pärast Soome ettevõtte ostu suuremaid laevu ehitama
Saaremaal asuv laevaehitusettevõtte Baltic Workboats ja Soome Työvene Oy lõid ühiselt uue firma Nordic Yards Group, mis hakkab Nasva ja Uusikaupunki tehastest turule tooma kuni 120meetriseid laevu.
Saaremaal asuv laevaehitusettevõtte Baltic Workboats ja Soome Työvene Oy lõid ühiselt uue firma Nordic Yards Group, mis hakkab Nasva ja Uusikaupunki tehastest turule tooma kuni 120meetriseid laevu.

Olulisemad uudised

Kas maksuamet küsis maksupettust? "Me ei saa seda aktsepteerida"
Kas maksuamet küsis toitlustus- ja majutusasutuselt valearvet, et erisoodustusmaksu tasumist vältida? Äripäev küsis ametilt otse, kuid sai ümara vastuse.
Kas maksuamet küsis toitlustus- ja majutusasutuselt valearvet, et erisoodustusmaksu tasumist vältida? Äripäev küsis ametilt otse, kuid sai ümara vastuse.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.