• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Helsingi börsil läheb hästi

  Läinud suvel oli Helsingi börsi üldindeks kõigi aegade kõrgeimal tasemel ehk 5503 punkti. Praeguste maailma majanduskriiside mõjul on see langenud 4400--4500 punktile, kusjuures aastavahetusel oli indeks 3300 punkti. Helsingi börs on püstitanud juba käiberekordi, sest juba septembri algul ületas käive 486 miljardit Eesti krooni, mis on rohkem kui terve eelmise aasta käive kokku.
  Esimesel pilgul positiivne pilt ei ole siiski päris pilvitu, sest Soome suurkontserni Nokia osakaal üldindeksis on tervelt 45%, mis tähendab, et Nokia börsiväärtus moodustab peaaegu poole kogu Helsingi börsi väärtusest. Kui näiteks Nokia aktsia peaks kerkima 10% ja kõik teised aktsiad püsivad senisel tasemel, siis tõuseb Helsingi börsi üldindeks 4,5%. Seetõttu on ka arusaadav, et 486 miljardi Eesti krooni suurusest käibest annab ainuüksi Nokia 48% ehk 233 miljardit Eesti krooni.
  Ülejäänud Soome suurfirmade osakaal Helsingi börsil on Nokiaga võrreldes üsna väike. Näiteks rahvusvahelise mõõdupuu järgi hiigelsuure metsatööstusfirma UPM-Kymmene osa üldindeksis on ainult 5,7%, millega ta on teisel kohal.
  Et saada Helsingi börsist teist pilti, loodi paar aastat tagasi paralleelindeks ehk portfelliindeks. Seal ei ületa ükski firma 10%, mis vähendab Nokia tähtsust. Sel aastal on portfelliindeks kerkinud kokku 7%. Ja kui minna üksikettevõtte tasandile, siis saab pilt veelgi selgemaks. 88st börsil noteeritud firmast on 47 firma aktsia kurss allpool aastavahetuse taset.
  Enim on kukkunud toiduainefirmade aktsiad. Neid on põhiliselt mõjutanud Venemaa kriis. Aktiivselt idaturul tegutseva karastusjoogifirma Hartwall aktsia on eelmise suve 527 Eesti kroonilt kukkunud 204 kroonile. Kriisist ei ole jäänud puutumata ka maiustusefirma Huhtamäki. Kui Vene kriis peaks süvenema, võib see mõjutada ka teisi firmasid peale toiduainefirmade, arvavad analüütikud.
  Konkurentsitult kõige paremini on börsil läinud pangal Mandatum, mille kurss ületab aastavahetuse oma 230--240%. DI-ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

TalTechi teadur: süsinikdioksiid tuleb kinni püüda
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Kliimavõidujooksus aitab meid seni kasutamata tehnoloogia, kirjutab TalTechi vanemteadur Alla Šogenova.
Tallinna börs meelitab mind kohviaroomiga
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Investorid kolmeeuroseid kohve iga päev pigem ei tarbi, aga see ei tähenda, et sama raha eest kohvimaailma panustada ei võiks. Tänasest on võimalik märkida Eesti kohvifirma OA Coffee aktsiaid ja ei tea, kas sihilikult või mitte, aga ühe aktsia hinnaks on 3,3 eurot, mis on umbes sama, kui osta üks tass kohvi mis tahes kohvikus. Seega tekib mul küsimus, kumb on kasulikum rahapaigutus.
Raadiohommikus: uue riskifondi miljonid, meelerahu ja politseinikud allilmas
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Neljapäevases hommikuprogrammis teeme juttu endiste politseinike üllatavatest sidemetest allilmaga, mis paljastusid sajandi maffiaprotsessil. Osadest neist saate Äripäevast lugeda juba täna õhtul, osadest neljapäeva hommikul.
Raadiohommikus: kust tuleb töökius ning kuidas peab maitsema veganpihv?
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.
Äripäeva raadio kolmapäevases hommikuprogrammis räägitakse töökiusamisest, veganpihvidest ja lühirendiautode äri toimimisest raskete ilmaolude korral.