15. september 1998 kell 22:00

USA fond soovib rahastada Tallinna veemajandust

Tallinna linnavalitsuse majandusnõuniku Kaarel-Mati Halla sõnul pakkus USA investeerimisfondi Atlantis Water Found tegevdirektor Philip Dyk üleeilsel kohtumisel linnajuhtidega välja võimaluse investeerida vahetusvõlakirjadena ASi Tallinna Vesi 15--5 mln USA dollarit ehk 200--340 mln kr.

«Põhimõtteliselt käib jutt eritingimusega laenust, mis võimaldab hiljem, kahe-kolme aasta pärast saada neil see laen tagasi Tallinna Vee aktsiates,» rääkis Halla.

250 mln kroonise varade mahuga Atlantis Water Foundil on veemajandusega seotud projekte üle maailma. Baltimaad, Venemaa ja kogu Ida-Euroopa piirkond on nende poolt veel esindamata.

Kohtumine Atlantis Water Foundi esindajatega oli Tallinna linnavalitsusel esimene kontakt. «See oli üllatavalt töine ja tõsine huvi,» sõnas Halla. «Nad tulid konkreetselt selle projektiga seoses üle lombi siia, et hakata tõsist koostööd tegema.»

ASi Tallinna Vesi ökonoomikadirektor Urmo Raiend ütles, et mitmesuguseid investoreid käib Tallinna Vee vastu huvi tundmas pidevalt ja seetõttu ei saa Atlantis Water Foundi esimesest visiidist väga sügavaid järeldusi teha.

Tema sõnul on Atlantis Water Found küll tegutsev fond, kel tõsine huvi ASi Tallinna Vesi vastu, aga midagi konkreetsemat ei soovinud ta kommenteerida. «Me vahetasime viisakussõnu ja ma palusin neil endast rohkem infot edastada,» lausus Raiend. «Praegu mul teave nende kohta puudub.»

Tallinna linnavalitsuse ettepaneku järgi tuleb seni täielikult linnale kuuluva ASi Tallinna Vesi aktsiakapitali laiendada miljardi kroonini ja seejärel võõrandada 33% aktsiatest mõnele finantsinvestorile.

Volikogu pole ASi Tallinna Vesi erastamisskeemi veel kinnitanud.

Hetkel kuum