22. september 1998 kell 22:00

Isamaaliit taotleb osalist maksuvabastust

Isamaaliidu poolteist aastat tagasi esitatud eelnõu eesmärk on soodustada ettevõtlust ja muuta ettevõtete põhivarasse tehtavad investeeringud paindlikumaks. Isamaaliidu esimees Toivo Jürgenson ütles, et ettevõtete tulumaksu sidumine tehtavate investeeringutega parandab firmade konkurentsivõimet ja muudab toodete omahinna madalamaks.

Isamaaliidu eelnõu näeb ette ettevõtete tulumaksu kaotamise etapiviisiliselt, erinevalt Reformierakonna ideest vabastada ettevõtted tulumaksust kohe ja korraga. «Meie variant on kompromiss,» selgitas Jürgenson.

Jürgensoni sõnul peab Eesti maksupoliitikas vähenema otseste maksude osakaal kaudsete arvel.

Veerandi ettevõtte maksustatava tulu kandmisel maksuvabasse fondi väheneks ettevõtte tegelik maksukoormus praeguselt 17--18 protsendilt 15 protsendile, väitis Jürgenson.

Riigieelarvesse tekiks Isamaaliidu eelnõu vastuvõtmisel 300--400 miljoni kroonine puudujääk, sõnas Jürgenson. Tekkiva vahe saab tema hinnangul katta teiste maksulaekumiste suurenemise arvel ja majanduse elavnemise kaudu.

Riigikogu rahanduskomisjoni esimees Olev Raju ütles, et kuigi rahanduskomisjon pooldas Isamaaliidu eelnõu menetlemise jätkamist, põrub see tõenäoliselt riigikogus läbi. Isamaaliidu eelnõu tekitab Raju sõnul «veniva fondi», mille tulemusel lakkab olemast regionaalpoliitika. «Idee on õige, kuid lahendusviis vale,» märkis Raju.

Isamaaliidu eelnõu kohaselt oleks maksuvaba investeerimisfondi vahendeid võimalik kasutada kahe aasta jooksul põhivarasse investeerimisel. Toivo Jürgenson esitas tulumaksuseaduse muutmise seaduse eelnõu riigikogu menetlusse juba 1996. aasta aprillis.

Eelnõu menetlemine katkestati Jürgensoni ettepanekul, sest see ei leidnud valitsuskoalitsiooni ega opositsiooni toetust. BNS

Hetkel kuum