Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kas Eestis on alternatiive põllumajandusele?

  Kui on ettevõtlikke inimesi, siis ei ole mingit erilist vahet, kas on linn või maa. Probleem on selles, et maale ei ole jäänud ettevõtlikke inimesi. Mul on teraviljapõlde kokku sada hektarit ja on ka raha, kuid mul on väga raske leida tööjõudu, et neid põlde korras hoida. Kuigi Harju maakonnas olid samuti ilmastikuolud kehvad, tulin ots otsaga kokku ja ei toeta seda kummalist ikalduskahjude nõudmist.
  Kuhu seni eraldatud summad on läinud, see on ka olnud näha -- Tiit Tammsaar (Maarahva erakonna juhtpoliitik) ostis endale Audi A6. Maale ei ole jäänud enam ettevõtlike inimesi ja siis nutetakse, haletsetakse ja nõutakse riigi käest mingit imelikku 227 miljonit krooni, mis, kui Tiit Tammsaare näidet silmas pidada, tuleb osaliselt linna tagasi.
  Traditsioonilisele põllumajandusele leiab kindlasti alternatiive. Meie piirkonnas on selleks näiteks turism, aga on ka selge, et kõik ei saa turismiga tegeleda. Ilmselt tuleb turismi kõrvale leida ka teisi asju, näiteks nagu astelpaju, maasikate või ravimtaimede kasvatus. Küsimus on selles, kas need alternatiivid rahuldavad maarahvast, kas nii palju leiab neile alternatiividele turgu.
  Mina ise arvan erinevalt Äripäevast, et traditsioonilist põllumajandust tuleb toetada, sest tänu sellele hooldatakse ka meie maastikku ja hoitakse loodust.
  Piima- ja lihatootmine ei ole ainsad põllumajanduse vormid. Meie oleme asunud koos välisekspertide abiga kahte uut projekti käivitama. Saaremaal võiks hakata senisest enam kasvatama maasikaid ja teisi marju. Soomes neid kasvatatakse, aga ilmselt on looduslikud tingimused meil paremad kui Soomes. Probleemid on rohkem seotud marjade säilitamise poolega. Teine valdkond, mille me uuesti üritame käima saada, on lambakasvatus.
  Lisaks sellele muidugi turism ja koos turismi arenguga tekib ridamisi alternatiivseid ettevõtlusvorme, näiteks käsitöö.
  Meil on põllumajandustootmine ebaefektiivne. Kuni viie lehma pidamine on praktiliselt käsitöö. Teistpidi on see aga olnud ka meie elustiil. Meie kõige suurem õnnetus on, et viiskümmend aastat järjepidevust on kadunud. Sõjaeelsed maad antakse tagasi, aga siis olid talumaad palju väiksemad. Vahepeal on aeg edasi läinud, tootmine on muutunud mitmeid kordi efektiivsemaks, piirid on läinud lahti ja selleks, et ennast ära toita, ei piisa kümne või kahekümne hektari harimisest.
  Alternatiiviks oleks turismi kõrval mahepõllumajandus, mis on Euroopas praegu väga populaarne ja need tooted on oluliselt kallimad. Meil on baas olemas, riik peaks ainult abistama turustuskanalite leidmisega ja aitama korraldada ümberõpet. Teine asi on puukoolid ehk hakata kasvatama ilu- ja metsataimi. Võib ju täiesti edukalt müüa Soome viljapuid.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
DelfinGroupi poolaasta mahud kasvasid järsult
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
AS DelfinGroupi esimene poolaasta oli ettevõtte ajaloos edukaim periood laenu väljastamisel ja kasutatud kaupade müügis.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Stroomi ranna suplusalalt avastati raske kütteõli reostus
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
25. juunil avastati Stroomi rannas raskekütteõli reostus, mida Päästeamet koos Keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna linnaosa valitsusega nüüd kokku kogub, teatas Päästeamet.
Lennud täituvad aina rohkem, kvaliteet paraneb sügisel
Juunis suurenes Tallinna lennujaama läbivate liinide täituvus pea 80 protsendini, ent teenuse kvaliteedi paranemist ei ole oodata enne madalhooaega.
Juunis suurenes Tallinna lennujaama läbivate liinide täituvus pea 80 protsendini, ent teenuse kvaliteedi paranemist ei ole oodata enne madalhooaega.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.