Kadi Heinsalu • 13. detsember 1998 kell 22:00

FHG-l oli hea aasta

1998. aasta on olnud FHG-le kasuminumbri poolest edukam kui eelmine aasta umbes sama suure käibe juures. Toomas Sildmäe ei soovinud enne 1998. aasta auditi valmimist seda väidet numbritega kinnitada.

Sildmäe sõnas, et kahtlemata mõjutab omanike kohtuskäik firma käekäiku. «Kindlasti jätab see oma jäljed investeeringutesse ja firma arengusse,» täpsustas ta. «Samas pole vahet, kas sul on 16% või 25% firma aktsiatest, lihtsalt mõned omanikud ei täida kuigi hästi oma kohuseid.»

«Me pakime Finesti kokku ka selle koha pealt, et järgmise aasta poole pealt ei ole enam kolme eraldi kompaniid -- Finest Hotel Group, Finest Tartu ja Finest Pärnu -- vaid on kõik üks,» selgitas ta.

Kohtuvaidlus ei sega Sildmäe sõnul toiminguid Finesti aktsiatega. Veel sel aastal on tema ütluse kohaselt oodata uudiseid FHG omanikeringi muudatuste kohta.

Juba mõnda aega on aktsionär SL Shipping OY otsinud ostjat oma osalusele Finestis ja pakkunud seda Põhjamaade ühele suuremale hotelliketile Scandic'ule, mille president Anders Lilius käis oktoobris Eestis maad kuulamas. «Mõningad eellepingud on ka juba sõlmitud,» lisas Toomas Sildmäe.

Finest Hotel Groupile kuuluvad Adavere tuulik, hotellid St Barbara, Karupesa, Taru, viimane on müügis. Pärnu Rannahotell on võetud 25 aastaks rendile Pärnu linnalt. FHG on Palace'i hotelli omanik ja tegutseb Tallinna restoranides Sub Monte ja Toomkooli.

Pärast eelmise nädala Tallinna ringkonnakohtu otsust on Finest Hotel Groupi omandisuhted taas pea peale pööratud.

Kohtuvaidlus Finest Hotel Groupi aktsiate üle sai alguse 1996. aastal, mil riigile kuulunud RASi Tallinna Hotellid pankrotihaldurid müüsid osa ASi Finest Hotel Groupi aktsiaid firmale Stock Development, kes need omakorda edasi müüs offshore-firmale Halford Holdings Ltd.

Samas aga vaidlustasid FHG teised aktsionärid aktsiamüügi Stock Developmentile väitega, et neil on riigi müüdud aktsiatele eelisostuõigus. Vaidlus sai lahenduse Tallinna linnakohtus selle aasta septembris, mil kohus tunnistas aktsionäride eelisostuõigust. Linnakohus kohustas ASi Finest Hotel Group aktsiaraamatusse kandma kolm Soome firmat ja Toomas Sildmäele kuuluvad ASi Silfin, kelle osalused suurenesid Stock Developmentile kuulunud aktsiate arvelt seniselt 16 protsendilt 25 protsendile.

Ringkonnakohtu tsiviilkolleegium otsustas aga 8. detsembril, et linnakohtu septembri otsus tuleb tühistada materiaalõiguse normi väära kohaldamise ja protsessinormide rikkumise tõttu.

Teisisõnu tähendab see seda, et Finestil on hetkel jälle viis omanikku ja Stock Developmentil suurim, 34,8% osalus. Teised neli aktsionäri on Oy Saimaa Lines Ltd, SRV Teräsbetoni Oy, Arctia Oy ja AS Silfin.

«Kavatseme ringkonnakohtu otsuse riigikohtusse edasi kaevata,» teatas reedel nelja väiksemat aktsionäri esindav vandeadvokaat Jaak Kirikal advokaadibüroost Tark & Co. «Aga kui aktsionärid omavahel vaidlevad, ega see kellelegi head ei tee.»

Hetkel kuum