26. aprill 1999 kell 22:00

Euroopa maksuvaba riik on soliidsem

Eesti veesõidukeid registreeritakse peamiselt kuues riigis, millest kolme Euroopa riiki peetakse soliidsemateks. Mida soliidsem riik, seda kõrgemaid nõudmisi esitab ta oma registrisse kantavale laevale.

Eesti laevaomanike seas on levinumad laevade registreerimise riigid Küpros, Malta ja Gibraltar Euroopas ning Panama, Bahama, Belize ja Libeeria mujal maailmas. Riikide nõudmised registrisse kantavatele laevadele on erinevad. Kui näiteks Küprose laevaregistrisse ei saa kanda üle 15 aasta vanust veesõidukit, siis Belize'i laevaregister võtab vastu kuni 30 aasta vanuseid aluseid. Üheks soliidsemaks maksuvabaks riigiks peetakse Mani laevaregistrit. See pole aga Eesti laevaomanike seas populaarne, kuna laeva peab sealsesse registrisse kandmisel ette näitama.

Suhteliselt lihtne on registreerida jahte ja lõbusõidukaatreid Gibraltaril. Euroopa maad nõuavad aga, et laeva omanik peab olema samal maal registreeritud firma, kuid Gibraltari offshore-firma on suhteliselt kallis -- väikelaeva registreerimine läheb maksma umbes 4000 dollarit. Seetõttu registreerivad inimesed, kellel pole juba olemas mõnda Gibraltari offshore-firmat, oma lõbusõidulaevad USAs Delaware' osariigis, kus laeva registrisse kandmine maksab vaid 1000 dollarit. Kommertsaluseid Delaware's registreerida pole mõtet, kuna teenitav tulu läheb seal maksu alla. Kommertsalusele registreerimisriiki valides tasub arvestada, milliste riikide sadamaid kavatsetakse laevaga külastada. Paljud maksuvabad riigid kuuluvad mugavuslipu maade hulka, millele on sadmates kehtestatud kõrgemad maksud. Mida ebasoliidsem riik, seda kõrgemad võivad olla sadamamaksud.

Maksuvabadesse piirkondadesse pole hea registreerida kalalaevu, kuna laeval võib tekkida probleeme püügikvootide saamisega.

Hetkel kuum