9. mai 1999 kell 22:00

Võlausaldajad likvideerivad pankrotis Eriõli

Eriõli võlausaldajad valisid reedel esimesel üldkoosolekul kolmeliikmelise pankrotitoimkonna ja kinnitasid haldurid.

Aprillis iseenda ja Optiva Panga algatusel pankrotistunud kütusefirmal Eriõli on seni võlgu 140 miljoni krooni eest. Suuremad võlausaldajad on 52 miljoni krooniga AS Seemisberg ja 48,5 miljoni krooniga OÜ Flint Holding, rääkis Eriõli pankrotihaldur Ingrid Proos. Võlausaldajate hulgas on ka Kiviter, mille Eriõli kahe aasta eest erastas. 10 miljonit krooni on Eriõli võlgu Optiva Pangale.

Võlanõudeid Eriõli vastu saab esitada kuni 14. juunini.

Vara Eriõlil pole, kuid võlanõuded võivad pankrotimenetluse käigus suureneda, märkis haldur. Eriõli bilansis on kõik pankrotistunud Kiviteri aktsiad, mille ettevõte ostis 120 mln kr eest 1997. a lõpus. Kiviteri vara on aga keeruliste skeemidega kanditud eri äriühingute nime alla.

ASi Eriõli esindajad on tunnistanud, et osa Kiviterist kuulus Ühispangale. Ühispank suutis oma raha ilmselt päästa, sest jõudis enne Kiviteri pankrotistumist talle panditud vara samuti ümber kantida.

Eriõli oli varem üks Ühispanga suuremaid üksikaktsionäre 1,36 protsendiga aktsiatest. Need müüs Eriõli tänavu jaanuaris Proosi teatel maha. Panga aktsiate müügist saadud kahjum ja Kiviteri pankrot olidki põhjused, millega Eriõli kohtus ettevõtte pankrotiseisu selgitas.

Autor: BNS

Hetkel kuum