Väinu Rozental • 8. juuli 1999 kell 22:00

Wermo toodab IKEA-le

Wermo hakkas valmistama IKEA-le kasepuidust riiuleid juba eelmise aasta lõpus. «Toodangu maht kasvab pidevalt,» rääkis Wermo juhatuse esimees Richard Mutso. «Aasta lõpuks tahab IKEA saada iga kuu mitu tuhat riiulit.»

IKEAga käivad läbirääkimised ka värvitud mööbli tootmise osas.

Eelmisel aastal moodustas Wermo eksport Rootsi 16% ettevõtte omatoodangust, tänavu loodab firma Rootsi eksporti kahekordistada.

Mutso sõnul hakkas IKEA Wermo vastu taas huvi üles näitama aasta tagasi. «Meie tootmistase vastab IKEA neljaastmelisele kvaliteedisüsteemile,» seletas ta. Mutso lisas, et Wermo juurutab ka ISO kvaliteedistandardit.

Wermo ja IKEA sidemed katkesid 1993. aastal. Eesti krooni kehtima hakkamise järel ei olnud Wermol enam võimalik jätkata kasumiga tootmist IKEA-le. Kuna IKEA ei soostunud hinda tõstma, lõpetas Wermo rootslastele tootmise.

Samal ajal nõudis IKEA tagasi Wermo värvimööblitsehhi investeeritud laenu, mille oli garanteerinud Eesti valitsus. Erastamisagentuur müüs Wermo kolm aastat tagasi ASile Thompson, millest saadud 24 miljoni krooniga kaeti kohustus IKEA ees.

Praegu kuulub Wermo enamusosalus ettevõtte nõukogu esimehele Neinar Selile. Tema kõrval on ligi kolmandiku aktsiate omanik Veljo Ipits ja umbes 10% aktsiatest kuulub Vello Peedimaale.

Wermo suurimad koostööpartnerid on Prantsusmaal, Saksamaal ja Soomes. Eelmisel aastal eksportis Wermo täispuidust mööblit ligi 60 miljoni krooni eest. Wermo põhiomanik Neinar Seli rõhutas, et ettevõte lähtub hajutatud riskide põhimõttest ega lase ühe koostööpartneri osal kasvada rohkem kui 15 protsendini toodangumahust.

Eestisse jääb umbes veerand toodangust, peamiselt kontorimööbel.

Hetkel kuum