• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Aktsiate müük nõuab ettevaatlikku käsitlust

  Tallinna volikogu otsustas müüa kolmandiku ASi Tallinna Vesi aktsiaid. Arvan, et kuigi otsus tehti kiirustades, on aktsiate müümine õige.
  Paraku käituvad linnajuhid nii, nagu nad ei kavatsekski taotleda aktsiate eest parimat hinda.
  Ilmselt arvavad nad, et potentsiaalsed investorid ei loe meie pressi ega oma ülevaadet Tallinna Vee ümber toimuvast. Kui arvestada välisinvestorite kogemusi ja suurt tööd investeeringute ettevalmistamisel, siis sellele loota ei maksaks. Seetõttu tekitabki muret linnajuhtide käitumine. Potentsiaalsed investorid olid teadlikud, et linnavalitsus esitas volikogule aktsiate müügi eelnõu üle aasta tagasi. Imestama pani, miks äkki võeti asi kiirkorras ette ja erakorralisel istungil tehti otsus aktsiad müüa.
  Veidi lisas ettevaatust ka vee-ettevõtte juhtkonnavahetus, mis võis kaasa tuua muutusi veepoliitikas. Järgmise sammuna käidigi välja plaan muuta tariifipoliitikat ja vähendada vee hinda elanikele.
  Vee hinna politiseerimine tähendab potentsiaalsele investorile alati täiendavaid riske. See tähendab loobumist kindlast tariifipoliitikast ja hinna sõltuvusse viimist valimiste toimumisajast, mis omakorda toob kaasa ettevõtte majandusliku ebastabiilsuse.
  Hinna alandamise korral on ettevõte aastal 2000 kahjumis ca 45 miljoni krooniga. Kahjumis oleva ettevõtte aktsiaid ei osteta sama hinnaga kui stabiilse ja kasumit tootva ettevõtte omi. Lihtsameelne on arvata, et investorid ei valda majandusanalüüsi.
  Krooniks neile sündmustele oli päevalehtede uudis, et Tallinna Vee suhtes on algatatud pankrotimenetlus. Uudis püsis lehtedes paar päeva ja tuleb veel esile kohtuistungiga seoses. Kurvaks tegi vee-ettevõtte juhi vastus ajakirjaniku küsimusele, kas selline uudis ka investoreid mõjutab -- vastus oli, et ei mõjuta. Mõjutab küll, kuid mitte investoreid, vaid aktsia hinda.Taoline juhtum tulnuks lahendada kohe, kui saadi pankrotihoiatus. Usun, et mingit pankrotiohtu pole, kuid negatiivne signaal turule on see kindlasti.
  Minnes turule müüma ja soovides saada head hinda, ei tohiks halvustada oma kaupa. Loodan, et linnajuhid ei löö teadlikult aktsiate hinda alla, sellest ei tõuse tulu kellelegi.
  Olukorras, kus on kiirkorras kuulutatud välja müük, vahetatud firma juht, muutmisel on tariifipoliitika, kasumist ollakse minemas kahjumisse ja levivad muud negatiivsed uudised, ei tohiks aktsiaid müüa. Vaja oleks tekitada stabiilsus ettevõtte ümber, sõnastada pikaajaline tariifipoliitika ja luua kindlus potentsiaalsetele investoritele. Vastasel juhul ei ole loota, et linn teenib aktsiate müügist optimaalse hinna. Praegune seis tooks kaotuse kümnetes miljonites.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Balti börsid lõpetasid nädala tugeva käibe- ja tõusupäevaga
Balti börsiindeks Baltic Benchmark sulgus eilsega võrreldes 1,17% kõrgemal ja ka põhinimekirja käive ületas Enefit Greeni abiga kaks korda keskmist.
Balti börsiindeks Baltic Benchmark sulgus eilsega võrreldes 1,17% kõrgemal ja ka põhinimekirja käive ületas Enefit Greeni abiga kaks korda keskmist.
Euroopa liidrid soovivad Poola küsimuse jätta komisjonile lahendada
Kuigi pea kõik Euroopa Liidu tippkohtumisele kogunenud liikmesriikide valitsusjuhid avaldasid muret Poolas õigussüsteemi sõltumatuse pärast, siis ei soovi enamik ELi liidritest leida lahendust tippkohtumise laua taga, vaid leiavad, et tüli peaks lahendama Ursula von der Leyeni juhitav Euroopa Komisjon.
Kuigi pea kõik Euroopa Liidu tippkohtumisele kogunenud liikmesriikide valitsusjuhid avaldasid muret Poolas õigussüsteemi sõltumatuse pärast, siis ei soovi enamik ELi liidritest leida lahendust tippkohtumise laua taga, vaid leiavad, et tüli peaks lahendama Ursula von der Leyeni juhitav Euroopa Komisjon.
Soome mõjukas majandusjuht sai maksuparadiisi tulu varjamise eest aasta tingimisi
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.
Soome esimese astme kohtus mõistis aastase tingimisi vanglakaristuse laevafirma Finnlinesi endisele tegevjuhile ja Nokia Matkapuhelimet endisele juhile Antti Lagerroosile ulatusliku maksupettuse eest.