29. juuli 1999 kell 22:00

Aktsiate müük nõuab ettevaatlikku käsitlust

Tallinna volikogu otsustas müüa kolmandiku ASi Tallinna Vesi aktsiaid. Arvan, et kuigi otsus tehti kiirustades, on aktsiate müümine õige.

Paraku käituvad linnajuhid nii, nagu nad ei kavatsekski taotleda aktsiate eest parimat hinda.

Ilmselt arvavad nad, et potentsiaalsed investorid ei loe meie pressi ega oma ülevaadet Tallinna Vee ümber toimuvast. Kui arvestada välisinvestorite kogemusi ja suurt tööd investeeringute ettevalmistamisel, siis sellele loota ei maksaks. Seetõttu tekitabki muret linnajuhtide käitumine. Potentsiaalsed investorid olid teadlikud, et linnavalitsus esitas volikogule aktsiate müügi eelnõu üle aasta tagasi. Imestama pani, miks äkki võeti asi kiirkorras ette ja erakorralisel istungil tehti otsus aktsiad müüa.

Veidi lisas ettevaatust ka vee-ettevõtte juhtkonnavahetus, mis võis kaasa tuua muutusi veepoliitikas. Järgmise sammuna käidigi välja plaan muuta tariifipoliitikat ja vähendada vee hinda elanikele.

Vee hinna politiseerimine tähendab potentsiaalsele investorile alati täiendavaid riske. See tähendab loobumist kindlast tariifipoliitikast ja hinna sõltuvusse viimist valimiste toimumisajast, mis omakorda toob kaasa ettevõtte majandusliku ebastabiilsuse.

Hinna alandamise korral on ettevõte aastal 2000 kahjumis ca 45 miljoni krooniga. Kahjumis oleva ettevõtte aktsiaid ei osteta sama hinnaga kui stabiilse ja kasumit tootva ettevõtte omi. Lihtsameelne on arvata, et investorid ei valda majandusanalüüsi.

Krooniks neile sündmustele oli päevalehtede uudis, et Tallinna Vee suhtes on algatatud pankrotimenetlus. Uudis püsis lehtedes paar päeva ja tuleb veel esile kohtuistungiga seoses. Kurvaks tegi vee-ettevõtte juhi vastus ajakirjaniku küsimusele, kas selline uudis ka investoreid mõjutab -- vastus oli, et ei mõjuta. Mõjutab küll, kuid mitte investoreid, vaid aktsia hinda.Taoline juhtum tulnuks lahendada kohe, kui saadi pankrotihoiatus. Usun, et mingit pankrotiohtu pole, kuid negatiivne signaal turule on see kindlasti.

Minnes turule müüma ja soovides saada head hinda, ei tohiks halvustada oma kaupa. Loodan, et linnajuhid ei löö teadlikult aktsiate hinda alla, sellest ei tõuse tulu kellelegi.

Olukorras, kus on kiirkorras kuulutatud välja müük, vahetatud firma juht, muutmisel on tariifipoliitika, kasumist ollakse minemas kahjumisse ja levivad muud negatiivsed uudised, ei tohiks aktsiaid müüa. Vaja oleks tekitada stabiilsus ettevõtte ümber, sõnastada pikaajaline tariifipoliitika ja luua kindlus potentsiaalsetele investoritele. Vastasel juhul ei ole loota, et linn teenib aktsiate müügist optimaalse hinna. Praegune seis tooks kaotuse kümnetes miljonites.

Hetkel kuum