Tiit Elner • 16. august 1999 kell 22:00

Kallase ministeerium ohjab riigiasutuste rahapaigutusi

Rahandusministeeriumis valminud valitsuse määruse eelnõu riigieelarve raha paigutamise korrast täpsustab riigi raha mõistet, lugedes sinna hulka ka valitsusasutuste ja nende poolt hallatavate riigiasutuste paigutatavat vaba raha. Nende rahaliste vahendite kohta puudub riigikassal seni ülevaade.

Kõnealune summa ulatub paarisaja miljoni kroonini, vabade jääkide ajutise paigutamise üle otsustavad seni enamasti riigiasutuste juhid ainuisikuliselt. Rahandusministeeriumi riigikassa osakonna juhataja Ahti Kallaste kinnitusel puudub tal seni täpne ülevaade valitsus- ja riigiasutuste poolt tehtavatest rahapaigutustest ja nende poolt kasutatavatest pankadest.

Eelnõu piirab märgatavalt isikute volitusi, kellel on õigus raha paigutamise üle otsustada. «Kaob ära õigus teha teatud rahaturu tehinguid,» märkis Kallaste.

Ligi miljardist kroonist Eesti pankades hoiustatavast riigikassa, pensionikindlustuse ja ravikindlustuse rahast on valdav enamus tähtajalistel hoiustel. Kallaste sõnul on enamus neist väga lühiajalised, vaid üksikud ulatuvad kolme kuuni. Riigi raha hoiuse intress on 3,5--3,8 protsenti.

Rahandusministeeriumi nõuniku Daniel Vaariku sõnul on kõnealuse eelnõu üks põhieesmärke vältida riigi raha kadumise kordumist pankrotistunud pankades. Pankrotistunud pankades on külmutatud kokku 506 miljoni krooni eest riigi raha.

Hetkel kuum