Tõnis Oja • 7. september 1999 kell 22:00

Dollar mõõnast üle saamas

Jaapani jeeni kurss tegi eile läbi viimase kahe kuu kõige suurema kukkumise, nõrgenedes peaaegu 2 jeeni võrra dollari kohta. Kursilangus oli põhjustatud uudisest, et avaliku sektori kulutused teises kvartalis on kahanenud möödunud aasta sama ajaga võrreldes 13,4 protsenti. Analüütikud prognoosisid 9,2protsendilist kahanemist. Iga makromajanduslik näitaja, mis on ennustatust nõrgem, viitab asjaolule, et Jaapani majanduskasv on aeglasem, kui arvati. Senine hea prognoos on aidanud jeenil tugevneda viimase kahe kuu jooksul 8 protsenti.

Dollari tugevnemine jeeni suhtes kergitas Ühendriikide valuuta kurssi ka euro suhtes. Viimast nõrgestas ootamatu tööpuuduse kasv Saksamaal. Augustis suurenes seal töötute arv 4000 inimese võrra, kusjuures prognoositud oli hoopis vähenemist 5000 võrra. Positiivse eurotsooni uudisena kasvas Prantsusmaa SKT teises kvartalis 0,6% (esimeses kvartalis kasvas Prantuse majandus 0,4%).

Rootsi kroon tugevnes eile hommikul euro suhtes taas ajaloo kõrgeimale tasemele 8,6198 EUR/SEKi (1,8152 Eesti krooni). Krooni kohta on ilmunud terve rida positiivseid analüüse, mis on innustanud investoreid soetama pikki kroonipositsioone.

Hetkel kuum