Kristina Traks • 19. september 1999 • 2 min
Jaga lugu:

Põlva Piim lõpetab talveperioodil lõssipulbri valmistamise

Põlva Piim on suurim lõssipulbri tootja Eestis ja üks kahest ELi ekspordiluba omavast ettevõttest.

Ühinenud Meiereide põhjendab pulbritootmise katkestamise otsust sellega, et maailmaturul on pulbrihinnad praegu nii madalad, et tootmine on kahjumlik. Samas on lõssipulbri tonni hind võrreldes aasta algusega praeguseks tõusnud 200 dollari võrra 1250 dollarini.

ASi Põlva Piim peadirektor Kalev Kreegipuu ütles, et lõssipulbri tootmine Põlva Piimas lõpetatakse mõneks ajaks, kuid praegu pole veel teada, mis ajast täpselt. «Sisuline otsus lõpetamise kohta on olemas, tõenäoliselt toimub see talvel,» ütles ta.

«Ilmselt inimeste koondamist ei tule, sest ega me pulbritootmist igaveseks ei lõpeta,» ütles Kreegipuu. Samas eitas ta piimandusringkondades levivaid kuulujutte nagu pandaks Põlva Piim üldse kinni.

Ühistu E-Piim peadirektor Jaanus Murakas ütles, et lõssipulbri hinnad maailmaturul on praegu tõusmas. «Pulbrit on võimalik toota küll. Sõltub vaid hinnast, millega toorainet kokku ostetakse,» rääkis Murakas. Ühistu E-Piim Järva-Jaani piimatööstus on peale Põlva Piima teine piimatööstus, kes omab ELi ekspordiluba.

ELilt on Eesti riigile kuni järgmise aasta juulini antud kvoot 1800 tonni või, 3800 tonni lõssipulbri ja 960 tonni juustu müügiks. Praeguseks ajaks on peaaegu täidetud või ja lõssipulbri kvoot. Juustu Eesti ELi ei ekspordi, kuna pole juustutööstust, kellel oleks ELi ekspordiluba.

Ühinenud Meiereide juhtkond ei nõustunud reedel midagi seoses kvootide ja Põlva Piimaga kommenteerima, väites Äripäevale saadetud kirjas, et nad edastavad informatsiooni ÄPle ainult läbi Maria Mägi advokaadibüroo.

Põlva Piim oli otseselt seotud hiljutise võiskandaaliga, kus Uus-Meremaalt ja Austraaliast pärit, laos pikka aega seisnud võist valmistati hapukoort Venemaale saatmiseks. Osa sellisel viisil valminud hapukoort võis jääda ka Eestisse.

Jaga lugu:
Hetkel kuum Äripäevas

Sellel veebilehel kasutatakse küpsiseid. Veebilehe kasutamist jätkates nõustute küpsiste kasutamisega. Loe lähemalt