Tõnis Oja • 17. oktoober 1999 kell 22:00

Dollar langes, Dow prantsatas järele

Euro kurss kerkis reedel esmakordselt pärast seitsmekuulist vaheaega üle 1,09 dollari taseme, kui USA tööministeerium avaldas tootjahinnaindeksi. Viimane oli septembris 1,1 protsenti (augustis oli see 0,5 protsenti). Üllatavalt kõrge number kergitas euro kursi 1,0908 dollarini, mis on ühisraha kõrgeim kurss alates 25. märtsist. See viitab inflatsioonilise surve tugevnemisele ja võimalusele, et Fed tõstab intressimäära juba järgmisel vabaturukomitee istungil. Võrreldes juuliga, kui euro langes 1,0104 dollarini, on see tugevnenud 8 protsenti.

Tegelikult sai Ühendriikide valuuta hoobi juba neljapäeva hilisõhtul, kui Föderaalreservi juht Alan Greenspan hoiatas lõhkeda võiva börsimulli eest ning soovitas pankadel suurendada reserve turupaanikast saadavate võimalike kaotuste puhul. On täiesti loomulik, et keskpanga juhi tugeva avalduse puhul keegi dollareid ei osta. Wall Streetil oli oodata suurt kukkumist (isegi alla 10 000 punkti). Nii ka läks. Esimese 20 minutiga prantsatas Dow Jonesi tööstuskeskmine rohkem kui 2,3 protsenti, 10 045 punktini, seejärel toibus kergelt.

Reede õhtul oli dollari kurss 14,3864 krooni.

Hetkel kuum