Andres Reimer • 21 oktoober 1999

Tööstustoodang veab Eesti majandust ülesmäge

Statistikaamet teatas eile, et septembris asendus Eesti ettevõtete toodangu müüki Venemaa kriisi järel tabanud vähenemine 3% kasvuga. Toodangu müügi suurenemine ei korvanud siiski varasemat langust, sest tänavuse 9 kuuga müüsid tööstusettevõtted üle 7% vähem kui mullu samal ajal, ütles statistikaameti sektorijuhataja Rita Raudjärv.

Jaanuaris müüsid tööstusettevõtted 16% ning mais, juunis ja juulis ligi 7% vähem kui mullu. Müügi vähenemine lakkas praktiliselt augustis, kui vähenemise suhtarv oli vaid 1%.

Väike müügi kasv annab tunnistust majanduse tasakaalustumise suundumusest, milles saadab suurem edu lääneriikidesse eksportijaid, ütles Hansapank Marketsi analüüsiosakonna juhataja Urmas Riiel.

Idaturule suunatud ettevõtteid saadavad raskused, sest Riieli sõnul pole Venemaa suutnud realiseerida rubla devalveerimisest saadud tulusid ning jätkuv sõda T?et?eenias annab tunnistust positiivsete lahendusteede puudumisest Venemaa majanduses.

«Tõus jätkub, sest Eestis annavad tooni lääne investeeringud, mis orienteeruvad läände eksportimisele,» selgitas Riiel. «Meie põhiturud Soome ja Rootsi on ülejäänud Euroopast võimsamal tõusuteel.»

Tselluloosi- ja paberitootja ASi Horizon juhatuse liige Zhanna Botvinkina ütles, et tema ettevõtte müügitulemused kasvasid septembris ligi 20%, sest kahe aasta jooksul languse läbi teinud maailma paberiturul on alanud ostubuum ning tselluloosi hind tõuseb.

Paberi ja paberitoodete tootmine kasvas Eestis ligi 40%, mis jääb alla vaid ligi 120% kasvanud täppisinstrumentide tootmisele. Toiduainete tootmine vähenes samal ajal ligi 7 protsenti ja energeetika ligi 11 protsenti.

Hetkel kuum