Tõnis Oja • 7. november 1999 kell 22:00

Dollar taas üle 15 krooni taseme

Dollari kurss kerkis reedel viimase 10 päeva kõrgeimale tasemele, sest investorid said lootust, et USA Föderaalreserv ei tõsta järgmisel Vabaturu Komitee istungil baasintressi. Sel aastal tõstis Fed üleöölaenude intressi 30. juunil 0,25% ja 24. augustil veel 0,25 % võrra 5,0 protsendini. Lootus põhineb avaldatud tööhõivenäitajatel. Tööpuudus kahanes Ühendriikides oktoobris 4,1 protsendini, mis vastas analüütikute ootustele. Keskmine tunnitasu kasvas 0,1 protsenti, mis oli madalam, kui turud eeldasid (0,2--0,3%). Palkade oodatust väiksem kasv näitab, et inflatsiooniline surve Ühendriikide majandusele on endiselt väike ning keskpank ei pea seda veel intresside tõstmisega pidurdama. Loomulikult mõjus see uudis katalüsaatorina nii aktsia- kui ka võlakirjaturule. Dow Jonesi tööstuskeskmine kerkis reedel esimese poole tunniga 1,5, Nasdaq, mis oli niigi terve nädala jooksul lõpetanud uutel rekordtasemetel, koguni 2%.

Pärast intresside tõstmist Euroopa keskpanga poolt langes euro kurss neljapäeva õhtul 1,035 dollarini. Investorid kardavad, et pooleprotsendiline tõus mõjub pärssivalt rahaliidu suuremate liikmesriikide (Itaalia, Hispaania ja mõningal määral Saksamaa) majandusele. Reede õhtul oli USD kurss 15,0318 krooni.

Hetkel kuum