• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  IMFi juhi lahkumine Venemaale halb uudis

  Just nüüd vajaks Venemaa Lääne kreeditoride ees tugevat eestkostjat. Michel Camdessus'd peetakse Venemaa suureks toetajaks, kes on 1992. aasta reformide algusest hästi läbi saanud kõigi Venemaa valitsusjuhtidega.
  Camdessus' Moskva visiidid on varem või hiljem alati lõppenud uute laenumaksetega. Kokku on Rahvusvaheline Valuutafond Michel Camdessus' juhtimise ajal Venemaale välja maksnud 22 miljardit dollarit.
  Eriti hästi sujus Camdessus' koostöö Venemaa ekspeaministri Viktor T?ernomõrdiniga, kellega koos käidi edusamme tähistamas ühise metsseajahiga.
  Vene poliitikud on omavahel isegi võistelnud selles, kelle ametisoleku ajal IMF kõige heldekäelisemalt abiraha on jaganud. Viimastel päevadel on Venemaa lehed kritiseerinud praegust peaministrit Vladimir Putinit, et tol ei jää T?et?eenia sõja kõrvalt majanduspoliitikaks üldse aega. Viktor T?ernomõrdin on samas kiidelnud, et sai fondilt alati raha, kui vajadus tekkis.
  Nüüd süvenevad kahtlused, et seni viibinud järgmise 640 miljoni dollarilise IMFi laenuosa väljamaksmine võib veelgi edasi lükkuda.
  Sisuliselt ei tähendaks see Venemaale otsest rahaülekannet -- laenu kasutatakse IMFi varasemate laenude intresside maksmiseks. Seeläbi vabanevat raha saaks aga Venemaa kasutada kasvõi kodumaise tööstuse turgutamiseks.
  Praegu on Moskvas järjekordne IMFi missioon.
  «Camdessus' lahkumine võib laenuläbirääkimisi raskendada. Camdessus tundis Venemaa olukorda väga hästi ja tahtis Venemaa jaoks võimalikult parimat tulemust,» ütles Venemaa maksuminister Aleksandr Pot?inok.
  «Halb uudis Venemaa jaoks,» kommenteeris endine pealäbirääkija IMFiga peetavatel kõnelustel Mihhail Zadornov.
  Esimene IMFi laen Venemaale maksti välja 1995. aastal, mil Michel Camdessus'l õnnestus fondi juhatust veenda Venemaale uusi dollarikrediite eraldama hoolimata sellest, et Vene väed olid alustanud verist sõda T?et?eenia separatistide vastu.
  Nüüd on Venemaa armee taas pealetungil T?et?eenias. Sedakorda on Camdessus'l olnud oluliselt raskem maailma rikkaid tööstusriike (G7) veenda Venemaale uusi laene andma. Seda eriti läbi Bank of New Yorki käinud Vene rahapesu käsitleva ulatusliku juurdluse taustal -- väidetavalt olid riigist välja viidud raha hulgas ka IMFi miljardid.
  Venemaal tekitas Camdessus' lahkumine muret, et tema järeltulija ei pruugi Moskvasse enam niisama soosivalt suhtuda.
  «Camdessus oli Venemaa ees teatud määral võlglane -- majandusreforme alustati just tema ametisoleku ajal. Tema järeltulija varem tehtud otsuste eest vastust ei kanna,» kirjutas ajaleht Sevodnja.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Toiduliidu juht: ma ei saa aru, kas meil on sügisel gaasi või ei ole
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Eesti tarnekindluse eest vastutavate ametnike väljaütlemised on muutnud kogu tööstussektori ärevaks. Samas ei paista tulevik paljudele probleemidele vaatamata ainult mustades toonides, kirjutab Eesti Toiduainetööstuse Liidu juht Sirje Potisepp vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Starbucks väljub viimaks Vene turult
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Starbucks teatas lõplikust väljumisest Vene turult, kus ketil oli 130 kohvipoodi ja ligi kaks tuhat töötajat.
Parimad juhid: avaliku sektori juhtide palgad peavad tõusma
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Konkursi parim juht finalistid LHV Grupi juht Madis Toomsalu ja Enefit Green juht Aavo Kärmas leidsid saates „Kuum tool“, et avaliku sektori tasud peaksid olema kõrgemad kui täna. Tänavusel konkursil esikolmikusse jõudnud kahe börsifirma juhi palganumber on näiteks kolm korda kõrgem kui konkursil kolmandal finalistil, Häirekeskuse juhil Kätlin Alvelal. Juhid on juhid ja vahet ei olegi, kas nad on eraettevõttes või avalikus sektoris, leidis Aavo Kärmas.
Soome suurim maasikakasvataja palkab ukrainlaste asemele tailased
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Soome suurim maasikakasvataja Koivistoinen Mansikkapaikka, mis on varasematel aastatel tuginenud Ukraina tööjõule, kasutab sel suvel Tai marjakorjajaid.
Ehituses mõjutavad otsuseid riik, alampakkujad ja teadmatus
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.
Mõjukuse näitaja on see, kui keegi suudab sektorit mingis suunas liigutada. Ehituses ei ole ühtegi sellist inimest, kes suudaks seda üksinda teha, leidis Otsustajate TOPis ehitussektori pingerivis teisel kohal olev Raivo Rand.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.