Tõnis Oja • 15. november 1999 kell 22:00

Täna otsustatakse dollari intress

Kui möödunud nädalal ei toimunud ühegi olulise keskpanga monetaarpoliitikat moodustava nõukogu koosolekut, siis täna toimub see-eest tähtsaim -- USA Föderaalreservi Vabaturu Komitee istung. Istungi tulemuste kohta lähevad arvamused pooleks.

Makromajanduslike näitajate järgi kasvab Ühendriikide majandus endiselt kiiresti, kusjuures inflatsioon on madal. Selle järgi otsustades ei tohiks USA keskpank keskset intressimäära tõsta. Murettekitav on aga aktsiahindade ralli Wall Streetil. Eriti kiiret rallit on teinud tehnoloogiasektor. Nasdaq lõpetas viimase 11 kauplemispäeva jooksul kümne uue rekordtasemega.

Samas ollakse arvamusel, et ega Fedi otsust enam olulist tähtsust ei omagi. Kui intresse ei tõsteta, siis jätkub ralli Wall Streetil. Kui aga tõstetakse, siis viimast korda (lähitulevikku silmas pidades), mis annab aktsiatele taas uue hoo.

Föderaalreservi istungi ootuses olid valuutakursid eile väheliikuvad. Eesti Panga eilse ametliku dollari kursi 0,52protsendiline tõus 15,1747-le peegeldab dollari tugevnemist, mis toimus reede pärastlõunal. Eesti Pank fikseerib ametlikud kursid kell 12 päeval.

Eile õhtul oli dollari kurss 15,0448 krooni.

Hetkel kuum