Kristi Malmberg • 23. november 1999 kell 22:00

Ettevõtjad suunavad meelsust

Uue tulumaksuseaduse üks koostajaid Jürgen Ligi märkis, et tegu on olulise toetusega seaduse algatajatele. «See mõjub raskel hetkel koalitsiooni sisevaidluste vaigistajana ja opositsiooni mõistusele kutsujana,» ütles Ligi. Läkitusele allakirjutajate näol on tegemist ka paljude erakondade suursponsoritega, nagu Aadu Luukas ja Jüri Käo.

Seni on ettevõtte investeeringutelt tulumaksu kaotamisele järgmise aasta algusest kõige rohkem vastu olnud Mõõdukad, kes hea meelega suunaksid ettevõtte tulumaksust laekuvad summad sotsiaalvaldkonda ning peavad õigemaks tulumaksuvabastuse rakendamist 2001. aasta algusest.

Mõõdukate fraktsiooni aseesimees Tõnu Kõiv ütles, et spondeeritud on Mõõdukaid küll ilma kokkulepeteta vastuteenete osas. «Kõik huvigrupid võivad arvamust avaldada ja vastavalt arvamuste argumenteeritusele neid ka arvestatakse,» lausus ta.

Kirjas avaldavad ettevõtlusorganisatsioonid muret poliitikute erimeelsuste suhtes ettevõtte tulumaksuvabastuse rakendamise tähtaja üle, sest reformi edasilükkamine tähendaks olulist tagasilööki Eesti majandusarengule.

Suurettevõtjad kardavad, et ebakindlus tulumaksureformi osas vähendab huvi välisinvestorite hulgas ja kahandab Eesti mainet rahvusvahelistes äri- ja finantsringkondades.

Ettevõtjate hinnangul pole ka õige väita, nagu vähendaks tulumaksureform järgmise aasta eelarvelaekumisi, sest laekumised ettevõtte tulumaksust väheneksid kehva1998. aasta tõttu niikuinii ka kehtivat seadust arvestades.

Tulumaksuseaduse rakendamisest tekkiva eelarveaugu ühe täitmisallikana kaalus koalitsioon üleriigilise automaksu kehtestamist, kuid esmaspäeval otsustati täiendavat maksu mitte kehtestada.

Hetkel kuum