Sirje Niitra • 12. detsember 1999 kell 22:00

Liviko ostja ainus kohalik kandidaat on Remedia

Ühispanga nõukogu viimasel koosolekul eelmisel kolmapäeval oli ainsana arutusel Eesti kapitalil põhineva ASi Remedia ostupakkumus Livikole, mis oli teise konkurendi Onistari pakkumusest 60% kõrgem. Kinnitamata andmeil oli Remedia enne seda keeldunud panga ettepanekust teha ühine pakkumine suurtes võlgades oleva ETFC grupiga. Ühispangalt ei õnnestunud reedel kommentaari saada.

Tänavu 2 mln krooni kasumit teeniva Remedia pakkumust tagab Hansapank.

Sel nädalal on lubanud Liviko ostuks oma pakkumuse teha ka Soome sotsiaalministeeriumi omanduses olev Primalco, keda siin esindab alkoholifirma Ofelia.

Remedia juhatuse esimees Indrek Kirss tunnistas, et on jäänud Eesti ettevõtetest ainsana konkureerima. Ta ütles, et ei pea tuntud alkoholimarke tootva suurettevõtte müüki Soome riigi omanduses olevale firmale õigeks. «Sel juhul hakkab Primalco Viru Valget ja Vana Tallinna villima kas oma Läti või Soome tehastes ja Eesti piiritusetehased võivad uksed kinni panna,» märkis ta. Liviko välismaisele riigikapitalile loovutamise asemel võiks Kirsi sõnul selle parem taasriigistada.

Onistari omanik Igor Savenkov, kellele kuulub ka Rakvere piiritusetehas, ütles, et temagi näeb heameelega Liviko mõne Eesti firma kätte jäämist.

Ofelia peadirektori Toomas Tapupere sõnul pole Primalco huvitatud Liviko kinnisvarast, vaid tuntud markide tootmise jätkamisest.

Liviko turuosa Eesti alkoholiturul on praegu umbes 40%. Ettevõtte aktsiakapital on 111 miljonit krooni ja vara väärtus 230 miljoni krooni. Selle aasta käibeks planeerib ettevõte 300 miljonit ja ärikasumiks 34 miljonit krooni.

Hetkel kuum