Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Statistika ei arvesta väikeettevõtetega

  Ajakirjanduses on järjest rohkem taunivat suhtumist väikeettevõtlusse, eriti väikekaubandusse: väikeettevõtja on maksupetis ja statistika suhtes hoolimatu. Ja üldse on tegu eelmise sajandi reliktiga.
  Maksupettuste võimalikkus on paraku ühesugune nii suurtes kui väikestes ettevõtetes. See, kas ettevõte petab maksuametit, ei sõltu tema suurusest või asukohast, vaid omanike eetikast ja seaduskuulelikkusest. Eeldus, et omaniku eetika on võrdelises sõltuvuses tema ettevõtte suurusega, on primitiivne.
  Väikeettevõtja ei hooli statistikast ja statistika ei hooli väikeettevõttest. 21 väikeettevõtte hulgas tehtud kiirküsitlus näitas, et kaheksa tegevusaasta jooksul pole statistikaamet nende käest kunagi küsinud andmeid ei käibe, töötajate arvu, ega keskmise palga kohta, aastaaruanne välja arvatud. Vaid üks firma suutis meelde tuletada mingi ühekordse palgaaruande.
  Kust võtab statistika andmed nii sisemajanduse kogutoodangu kui ka keskmise palga tõusu kohta? Eriti paneb mõtlema palgastatistika puudumine, sest statistikast jääb välja just ettevõtete vaesem osa, kes maksab keskmisest väiksemat palka. Kas olukorras, kus riigiametnike palk sõltub statistilisest keskmisest palgast, pole selline lähenemine taotluslik?
  Näide väikefirmade kõrvalejätmisest statistikast on jaekaubanduse käive. 28.09 Eesti Ekspressi andmeil on vahe konjunktuuriinstituudi andmetel ja kaupluste kaudu ostetud toidukaupade käivete vahel 4 mld krooni. Teist sama palju lisandub eeldatavasti tööstuskaupade müügi arvel.
  Seega vähemalt 8 mld krooni läheb ametlikust statistikast mööda ja seda mitte ainult seetõttu, et kaupmehed ei taha oma käivet deklareerida. Keegi ei ole seda kunagi küsinud ja väikeettevõtja ei tule tihti ise selle peale, et minna pärima, ega ta ometi mõnda aruannet esitama ei pea. Võrdluseks: jaekaubanduse ametlik statistiline käive on ca 24 mld krooni.
  Probleem on siin ainult statistikas ja pole mõtet pisaraid valada saamata jäänud käibemaksu pärast ? paljude väikefirmade käive on nii väike, et nad pole käibemaksukohustuslased ja seda seaduslikult. Kaupade ostmisel tasuvad nad hulgimüüjatele aga käibemaksu nagunii.
  Tauniva või ignoreeriva suhtumise asemel tuleks hakata väikeettevõtlusesse suhtuma samamoodi nagu arenenud maailmas. Tegu pole niivõrd majandusliku, kui sotsiaalse nähtusega. USAs kehtivad väikestele perefirmadele märksa pehmemad nõuded kui suurkorporatsioonidele.
  Enamik väikefirmasid on loodud eesmärgiga teenida elatist endale ja oma perele. Väikeettevõtluse väljasuretamine toob kaasa mitte suurfirmade käibe, vaid töötuse kasvu.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Keskpank võib tõsta intressi, aga enne paneb inflatsioonile käe ette jahtuv majandus
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Sisetarbimise lõpp, uksed sulgevad tööstused ja investeeringute lakkamine võivad panna inflatsioonile käe ette enne, kui keskpanga intressitõusud jõuavad seda mõjutamagi.
Jalgpalliajakirjanik: FIFA ja Aivar Pohlaku võim põhineb hirmul
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Poliitik vastutab valija ees, eraettevõtte omanik ja juhid vastutavad kliendi ees, jalgpalli juhtimises selline süsteem puudub, nii üleilmselt kui Eestis, kirjutab jalgpalliajakirjanik Andres Must.
Kanada esimese kuue kuu ülejäägiks kujunes 1,72 miljardit
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Rahandusministeerium teatas reedel, et Kanadas oli 2022/23. eelarveaasta esimese kuue kuu eelarve ülejääk 1,72 miljardit Kanada dollarit ehk 1,29 miljardit USA dollarit.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Raadiohitid: lahti rullub krüptoplatvormi ja kinnisvaraarenduse olukord
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
Sel nädalal paelusid Äripäeva raadio kuulajaid enim eestimaise investeerimis- ja kauplemisplatvormi Change ja krüptomaailma ning kinnisvaraarenduste hetkeolukord ja tulevik.
No pressure, Harmet! Ukraina lasteaia ehitamise aeg hakkas jooksma
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Tänasest hakkab jooksma 170 päeva, mille jooksul peab Harmet ehitama moodullasteaia Ukrainasse Ovrutši linna.
Haljala vald pani vallamaja oksjonile
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,
Haljala vallavolikogu otsustas juba septembris, et majandusolude parandamise eesmärgil tuleb maha müüa kuus kinnisvaraobjekti. Nüüd on pakkumised avalikuks tehtud,

Olulisemad lood

Tööstus: ikkagi see talv tuleb leida mingi lahendus
Masina- ja metalli­firmad, aga ka kõik teised tööstused ei suuda võistelda naaberriikide energiatoetusi saavate ettevõtetega ja valitsuse ees on valik: kas maksta lihtsalt töötutoetust inimestele või aidata ettevõtetel edasi toimetada.
Masina- ja metalli­firmad, aga ka kõik teised tööstused ei suuda võistelda naaberriikide energiatoetusi saavate ettevõtetega ja valitsuse ees on valik: kas maksta lihtsalt töötutoetust inimestele või aidata ettevõtetel edasi toimetada.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.