Ülo Toomsalu • 12. oktoober 2000 kell 6:18

Turistide arv kasvas ühe linna elanike võrra

Eestit külastas tänavu esimese kaheksa kuuga 2,3 miljonit välismaalast ehk 124 000 inimest rohkem kui aasta tagasi, mistõttu turismitulu oli esimesel poolaastal 15 protsenti suurem kui mullu samal ajal, kirjutab Eesti Päevaleht.

Turismiameti andmeil vähenesid Eestit kõige enam külastavate soomlaste ühepäevareisid ning kasvasid just mitmepäevasõidud koos siin ööbimisega. Üha enam teevad siia mitmepäevaseid turismireise ka rootslased ja norralased.

Turismiameti osakonnajuhataja Maris Eenmaa sõnul on turistide hulka kasvatanud kvaliteetsemad ja mitmekesisemad teenused. 'Jätkub eelmise aasta suundumus, et suureneb ööbivate turistide hulk,' lausus Eenmaa. Samas pole Estonia huku järgne rootslaste huvi raugemine Eesti vastu veel muutunud ning turismifirmade hinnangul tuleb sealt loodetust palju vähem turiste.

Turismifirma Estonian Holidays tegevjuhi Andres Huule sõnul juhtus tänavu esmakordselt, et hotellid jäid nädalavahetustel ajuti hätta kõigi soovijate broneeringute täitmisega. 'Tavapärane ülebroneerimine, millega varasematel aastatel oleks toime tuldud, tekitas tõesti suuri segadusi ja isegi Tallinna kehvematest hotellidest ei piisanud, et kõiki soovijaid majutada,' ütles Huul.

Oluliselt on kasvanud kaugematest maadest nagu Ameerika Ühendriikidest või Jaapanist pärit Eestit külastavate turistide arv. Põhiosa nendest on saabunud suurtel kruiisilaevadel.

Hetkel kuum