• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Venemaa majandusseis on üllatavalt hea

  Sisemajanduse kogutoodang peaks tänavu kasvama 6?7 protsenti, tööstustoodangu maht 10 protsenti, investeeringud 20 protsenti, tarbimine 10 protsenti ning reaaltulud veelgi enam.
  Viimased 10 aastat defitsiidis olnud riigieelarve on suurest välisvõlakoormast hoolimata ülejäägiga.
  ?Pilt on hämmastavalt erinev sellest, millega oleme harjunud,? ütles Soome Panga siirdemajanduste uurimise osakonna juht Pekka Sutela.
  Eriti kiire on majanduskasv Loode-Venemaal, kus tööstustoodang peaks ennustuste järgi tänavu kasvama viiendiku võrra.
  Sellest hoolimata on Venemaa maailma mastaabis endiselt väike ja vaene majandus, mis jääb kogutoodangult alla ka Rootsile. Palgatase on vaid 100 dollarit kuus.
  Tugeva majanduskasvu taga on Soome Panga hinnangul kaks peamist tegurit. Positiivne väliskaubanduse bilanss, mille on andnud Venemaa peamise ekspordiartikli nafta hinnatõus, ning kahe aasta tagune rubla devalveerimine, mis andis hoo sisse kodumaisele toodangule.
  ?Valuuta allahindamisega tagatud eksporditulude kasv ja kodumaise toodangu konkurentsivõime parandamine on kasvurohi, mida on tarvitanud mitmed riigid. Iseküsimus on, kui kaua neid eeliseid hoida suudetakse,? ütles Sutela.
  Rubla nõrgeneb tänavu 20 ja tuleval aastal 12?13, ennustab Soome Pank, mis Sutela sõnul on Venemaa taolisele riigile hea näitaja.
  Jätkuvalt on Venemaal aga probleeme välisinvesteeringutega. Väliskapitaliga firmad annavad napilt 10 kogutoodangust. Parimat tulemust näitavad ühisettevõtted, kuid siin on välisinvestoritel arvestatav risk oma osalusest ilma jääda ? uusemissiooniga võib 60 osalusest kergesti saada 6 osalus. Sarnane manööver ähvardab telekommunikatsioonifirmat Svjazinvest, kus 1997. a erastatud 25 protsendist omandas lõviosa USA finantsist George Soros. Kuni Venemaal pole seadusi, mis paremini tagaks väikeinvestorite õigusi, on järsk investeeringute kasv vähe tõenäoline, leiavad analüütikud.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Piirangud lennutasid Rakvere firmas keskmise palga üle 4000 euro
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.
Ühes Lääne-Virumaa ettevõttes oli mullu töötajate keskmine palk üle 4000 euro ning ettevõtte juhi palk 7600 eurot kuus. Eestis on nii kõrge pagatasemega ettevõtteid kokku 111, kirjutab Lääne-Virumaa Uudised.
FEB sai konkurendi ostuks loa
Kütte-, veevarustuse ja ventilatsiooniseadmete müüja FEB sai konkurentsiametilt loa osta taanlastelt samas valdkonnas tegutsev ettevõtte Vaga Tehnika Eesti.
Kütte-, veevarustuse ja ventilatsiooniseadmete müüja FEB sai konkurentsiametilt loa osta taanlastelt samas valdkonnas tegutsev ettevõtte Vaga Tehnika Eesti.