Romet Kreek • 23. november 2000 kell 22:00

Maailmaturgude ebakindlus ka meil

Tallinna börs lõpetas päeva plusspoolel. Börsil tehti 179 tehingut 22,6 miljoni krooni väärtuses. Äripäeva indeks tõusis 0,46%, 446,22 punktile.

Erastamisväärtpaberi hind jätkas eile langust 4,87 protsendiga 0,61 kroonile päeva suurima käibe juures (6,6 mln krooni). EVP sedavõrd suur langus on üllatav. Täna tuleb kokku Hüvitusfondi nõukogu, mis arutab obligatsioonide emissiooni tulemusi ja kinnitab tulemused. Erastamisväärtpaber jäkab põhja otsingut ? 0,60 krooni tasemest läbilangemine annaks turule väga negatiivse signaali.

Norma aktsia tõusis vaatamata hommikupoolsele nõrkusele päeva lõpuks 1,05 protsenti 48 kroonile. Hansapanaga aktsia langes 4,5 mln kroonise käibe juures 0,36 protsenti 137,75 kroonile. Telekomi aktsia tõusis 1,06 protsenti 95,50 kroonile 3,3 mln kroonisel käibel. Ühispank üllatas enam kui miljonikroonise päevakäibega (1,75 mln krooni). Aktsia hind püsis muutumatuna 38 kroonil. Pro Kapitali aktsia kurss langes 0,1 mln kroonise käibe juures 0,24%, 41,80 kroonile. Merko Ehitus kukkus väikese 0,2 mln kroonise käibe juures 0,27 protsenti 37 kroonile.

Eesti turu ebakindlus on laiemalt maailmaturgudel toimuva peegeldus. Ühendriikide aktsiaturgude eeskujul on alla tulnud teised arenenud turud ning seejärel ka arengumaade börsid. Ida-Euroopasse investeerivad välisinvestorid on ära hirmutatud Venemaal toimuvast aktsiaturu langusest ning see hirm võib olla üle kandunud ka Baltimaadesse. Meie ettevõtete majandusnäitajad ja majanduse üldpilt kõnelevad küll millesti muust kui languse põhjusest, aga eks börsidel hääletab raha, millised ettevõtted ja turud on soositud ja millised mitte. Kui mõelda edasi ja spekuleerida Eesti saamise üle Euroopa Liitu ning Norexi börsisüsteemi liikmeks, võib see tulevikus muuta meie ettevõtted atraktiivsemaks.

Hetkel kuum