Ervin Soon • 30. november 2000 kell 19:20

Tuntud erastaja Ülo Pärnits peab lõppevat protsessi edukaks

Et erastamine hakkab lõppema, hindab tuntud erastamisprotsessis osalenu Ülo Pärnits protsessi tervikuna edukaks, sest erastamisagentuuri ja erastajate vahelisi kohtuprotsesse on olnud suhteliselt vähe.

Pärnits peab suurimateks erastajateks Tolaram Gruppi, mis tegutseb nii Kehra paberivabrikus kui Balti manufaktuuris, ning vendi Linnamägesid, kes on osalenud Tartu õlletehase, Silmeti ja farmaatsiatehase erastamisel.

Pärnitsa endaga on seotud Mainori, Dvigateli ja Marlekori erastamine. Ta ise väidab, et on olnud pigem erastamiskonsultant ega ole erastatud ettevõtetes omanud üle 20% osalust. ?Tegime ülevaate, et Mainor on andnud konsultatsioone 48 ettevõtte erastamiseks, kusjuures meie konsulteeritud firma enamasti ka erastamise võitis,? lausus Pärnits.

Erastamisagentuurile sai riigivara erastamise eest erastamisväärtpaberites (EVP) tasuda 1. detsembrini. Ülo Pärnitsa andmetel on enamik vara erastajatest suutnud oma EVP-osa ära maksta, ka hoolimata EVP-krooni hinna kerkimisest viimase aasta jooksul 35 sendilt 75 sendile.

Pärnitsa sõnul on üldse enamasti käitutud põhimõttel, et erastajad ostsid kõigepealt omale EVPd ja maksid erastamisagentuurile kõigepealt nendes ja seejärel hakati maksma tavalistes kroonides.

Hetkel kuum