Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Rahandusministeeriumil ohtlik seisukoht finantsjärelevalve küsimuses

  Eesti Pank on üllatunud ja mures rahandusministeeriumi ühtset finantsjärelevalvet puudutavate põhiseisukohtade muutlikkuse pärast.
  Rahandusministeeriumi juures töötas 4. augustist kuni 16. oktoobrini finantsjärelevalve seaduse väljatöötamise ametkondadevaheline komisjon, kelle tegevuse lähtepunktiks oli Eesti Panga juures asuva iseseisva finantsinspektsiooni mudel.
  Lähtepunkt tulenes rahandusministeeriumi ja Eesti Panga esindajate vahel saavutatud ühisest arusaamisest, et see variant tagaks praegustes oludes kõige tegusama finantsjärelevalveinstitutsiooni.
  Hetkel kallutavad Eesti Panga käsutuses olevad ressursid ja kompetents toetama nimelt sellist lähenemist. Sellele seisukohale ei olnud rahandusministeeriumil komisjoni töö vältel vastuväiteid.
  Nüüd on rahandusministeerium üsna ootamatult jõudnud seisukohale, et eelistatud variandiks on siiski ühtse finantsjärelevalve moodustamine valitsusasutusena. Seejuures on viidatud justiitsministeeriumi seisukohtadele Eesti Panga kui põhiseadusliku institutsiooni pädevuse osas.
  Eesti Pank ei taha mingil juhul seada kahtluse alla võimalust moodustada ühtne finantsjärelevalve valitsusasutusena.
  Seni valitsusasutusena tegutsenud finantsjärelevalveasutuste ? eelkõige väärtpaberiinspektsiooni ? kogemust arvestades on aga alust kahelda, kas ühtse finantsjärelevalveasutuse kui valitsusasutuse moodustamist suudetakse vajalike rahasummadega katta ning piisaval määral tagada järelevalveasutuse sõltumatus.
  Eesti on andnud rahvusvahelisel tasandil siduvaid lubadusi finantsjärelevalve kvaliteedi parandamise kohta. Nende lubaduste täitmist jälgitakse muu hulgas Euroopa Liidu liitumisläbirääkimiste kontekstis ja see võib mõjutada Eesti saamist euroliidu liikmeks.
  Eesti Pank on eluliselt huvitatud, et Eesti finantssektori järelevalve seisaks tugevalt jalul.
  Eesti põhiseadusega on keskpangale pandud ülesanne vastutada raha- ja finantssüsteemi stabiilsuse eest.
  Arvestades panganduse ülekaalukalt suurimat osakaalu Eesti finantssektoris, ei saa keskpank jätta osutamata ohtudele, mis tuleneksid pangajärelevalve tegevuses saavutatud taseme langemisest.
  Vastavalt Eesti Panga nõukogu otsusele 4. märtsist 1999 ei saa Eesti Pank mingil juhul lubada, et finantsjärelevalve reformi käigus tekiks praeguste järelevalvet teostavate institutsioonide, eelkõige pangainspektsiooni töö efektiivsuse ja usaldusväärsuse osas kasvõi ajutine tagasilangus.
  Rahandusministeerium ei ole oma meelt finantsjärelvalve osas muutnud ja tegutseb vastavalt valitsuse otsustele, kinnitas rahandusministeeriumi nõunik Daniel Vaarik.
  Vaariku sõnul on valitsus kahel korral otsustanud, et finantsjärelevalve moodustatakse valitsusasutusena, kuid otsustamise juures ei ole olnud justiitsministrit.
  Justiitsministeerium ei andnud Vaariku sõnul finantsinspektsiooni seaduse eelnõule oma heakskiitu, sest see ei vastanud Eesti õigussüsteemile ja oli vastuolus põhiseadusega.
  Eelnõu kohaselt oleks sõltumatu finantsjärelevalve Eesti Panga alluvuses. ?Palju rohkem kui kemplemine alluvuse üle huvitab meid selle järelvalve tegelik toimimine,? kinnitas Vaarik.
  Autor: ÄP Online
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Karl-Eduard Salumäe: kasutatud autode turg on nagu mingi kentaur
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
Mis iganes põhjustel paistab visalt kaduma siinse ostjaskonna valmidus kahtlastele autoärikatele raha tassida, kirjutab Äripäeva arvamustoimetaja Karl-Eduard Salumäe.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Värbajad annavad nõu: mida teha, kui turul pole sobivat töötajat?
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Tartu Mill sai suurtehingu Eestis ja Lätis tehtud, Leedus läheb asi kohtusse
Balti jahuveskite suurliitumise saaga jõudis uude vahepeatusse: Romet Puhki ja Uuno Lausingu tööstuskontsern ostis ära konkureeriva Baltic Milli tütarfirmad Lätis ja Eestis, Leedus minnakse edasi kohtuasjaga.
Balti jahuveskite suurliitumise saaga jõudis uude vahepeatusse: Romet Puhki ja Uuno Lausingu tööstuskontsern ostis ära konkureeriva Baltic Milli tütarfirmad Lätis ja Eestis, Leedus minnakse edasi kohtuasjaga.

Olulisemad lood

Kuidas kasvatada äri majanduslanguse tingimustes?
Majanduse aeglustumise tingimustes puutub suurem osa ettevõtjaid kokku erinevate väljakutsetega. Goldman Sachs viis juba suvel läbi uuringu, mille tulemus näitas, et inflatsioon on avaldanud negatiivset mõju umbes 75% väikeettevõtjate finantsseisukorrale ning 43% neist otsivad uusi töötajaid või tarnijaid, et kulusid vähendada. Inimesi ja ärisid kimbutab elukalliduse tõus ja äsja pandeemia mõjust taastunud ettevõtjad valmistuvad taas raskeks turusituatsiooniks, kus prioriteediks kujuneb ellujäämine. E-kaubandus ei ole erand – aina suurenevad kulud panevad äri likviidsuse korralikult proovile.
Majanduse aeglustumise tingimustes puutub suurem osa ettevõtjaid kokku erinevate väljakutsetega. Goldman Sachs viis juba suvel läbi uuringu, mille tulemus näitas, et inflatsioon on avaldanud negatiivset mõju umbes 75% väikeettevõtjate finantsseisukorrale ning 43% neist otsivad uusi töötajaid või tarnijaid, et kulusid vähendada. Inimesi ja ärisid kimbutab elukalliduse tõus ja äsja pandeemia mõjust taastunud ettevõtjad valmistuvad taas raskeks turusituatsiooniks, kus prioriteediks kujuneb ellujäämine. E-kaubandus ei ole erand – aina suurenevad kulud panevad äri likviidsuse korralikult proovile.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.