10. detsember 2000 kell 22:00

Kas eripensionid peavad jääma maksuvabaks?

Eripensionide vähendamise nõue on tegelikult täidetud. Varem oli pension vähemalt kaheaastase riigikogus töötamise järel 75% riigikogulase palgast. Alates sellest koosseisust on nii: kui oled riigikogus vähemalt kolm aastat, siis hakkad saama pensioni 40%, kuue aasta pikkuse riigikogus töötamise järel 60% ja üheksa aasta korral 75% riigikogu liikme palgast.

Mis puudutab pensionide maksustamist, siis minul ei ole midagi pensionide maksustamise vastu, sest pension on vaieldamatult tulu. Kui aga maksustatakse, siis tuleks maksustada kõik pensionid. Praegu sooviti maksustada ainult osa pensione. Kui see idee oleks läbi läinud, siis oleks näiteks tekkinud selline halb olukord, et kohtuniku pension on maksustatud ja advokaadi oma ei ole. Kui hakkame pensione maksustama ainult teatud summast alates, siis sarnaneb see astmelise tulumaksu kehtestamisega. Seda ma aga ei poolda. Paljudes Euroopa riikides on pensionid maksustatud, aga nad on maksustatud madalamalt kui näiteks palga- või äritulu. Reeglina ei ole pensionite maksustamine ka diferentseeritud, et kellegi pension on maksustatud kõrgema määraga.

Eripensionid tuleks maksustada. Ma pean üldse neid eripensione liiga kõrgeks. Olen päri Äripäeva püstitatud küsimusega ?Miks neid eripensione üldse vaja on??.

Ma ei saa aru sellest argumendist või lause sisust, et kui pensioneid maksustatakse, siis tuleb maksustada kõik pensionid. Valitsuse idee oli maksustada kõik pensionid teatud tasemest ehk siis teatud summast alates. Tegemist oli ka suhteliselt kõrge tasemega (4000 krooni ? toim.). Need inimesed, kellele nii suurt pensioni riigieelarvest makstakse, peaksid pärast pensionite maksustamist suutma alles jäävast rahast küll ära elada. Samuti võiksid nad teenitavast summast osa riigile tagasi anda, et nii riigi arengule kaasa aidata.

Minule tuli eripensionite maksuvabastuse säilimine üllatusena. Pidasin pensionite maksustamise otsust nii loomulikuks, et ei osanud enne hääletamist üldse sellele tähelepanu pöörata, et see idee võidakse riigikogu liikmete poolt maha hääletada.

Hetkel kuum