Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.
Maapoed saavad ajapikendust
Põllumajandusminister Ivari Padar täidab täna oma varem antud lubaduse ja esitab valitsuse istungile ettepaneku lükata poole aasta võrra edasi ettevõtjatele mõeldud uue toiduhügieeni eeskirja rakendamine.
Uus eeskiri peab senise kava kohaselt hakkama kehtima 1. jaanuaril 2001 ja osa selle eeskirja nõudeid on nii karmid, et paljud maapoed peaksid oma uksed sulgema.
Ajapikendus 1. juulini aga annab poodidele aega leida raha, et ruumid euronõuetega vastavusse viia.
Tartumaa Kiisa poe omanik Aare Kevvai ütles, et edasilükkamine on kahtlemata rõõmustav uudis. ?Minul on pood küll enam-vähem korras. Ainult teine kraanikauss tuleb vist juurde panna,? märkis Kevvai. ?Kuigi ma sellest hästi aru ei saa. No kui palju ma neid nõusid seal siis ikka pesen!?
Uus toiduhügieeni eeskiri nõuab poodidesse kahte kraanikaussi ja voolavat vett. Kevvai hinnangul saabki kõige kulukamaks asjaks poekestele kanalisatsiooni paigaldamine. ?Oluline on see, et kõigi poodide käest nõutaks võrdselt nende uute nõuete täitmist,? rõhutas Kevvai. ?Mitte nii, et need, kel on korras poed, neilt nõutakse veelgi rohkem, ja nende puhul, kellel pole nii korras, neil pigistatakse üks silm kinni.?
Uus eeskiri nõuab korralikku veevärki ka hamburgeriputkalt, kui see pole ajutiselt paigaldatud.
Põllumajandusminister on varem öelnud, et hügieenieeskirju pole kavas leebemaks muuta. Samuti pole mõtet maapoodidel loota, et eeskirja rakendumist pikendatakse rohkem kui ühe korra. ?Rahva tervisega ei saa mängida,? kinnitas Padar riigikogu ees esinedes.
Tervisekaitseinspektsiooni andmetel vastas tänavu 1. novembriks kehtestatud nõuetele täielikult 505 maal asuvat toidukauplust, mis on kolmandik kaupluste üldarvust. Toiduohutuse seisukohalt probleemseid maakauplusi oli 15, kus puudusid võimalused hügieeniliseks kätepesuks.
Ettekirjutused ei eelda nõuetele mittevastavate ettevõtete sulgemist. Ettevõtte tegevuse peatab järelevalveametnik juhul, kui ilmnevad inimese tervisele ohtlikud asjaolud ? näiteks pole võimalik käsi pesta või müüakse saastunud toiduaineid.