Ülo Toomsalu • 20. detsember 2000 kell 6:27

EPL: tööjõu küsimus võib edasi lükata ELiga liitumise

Eesti Päevaleht spekuleerib tänases juhtkirjas, et Saksamaa või Prantsusmaa survel võivad kandidaatriikide liitumisläbirääkimised Euroopa Liiduga isikute vaba liikumise või põllumajanduse peatüki pärast venima hakata, seades ohtu Eesti vastuvõtmise Nice?i tippkohtumisel sihikule võetud ajal, aastatel 2003-2004.

Pikk ja ELi põhimõtetega vastuolus olev üleminekuaeg tööjõu vabale liikumisele on vaid pool häda, mis Eestit ja teisi kandidaatriike kummitab, lisab Päevaleht.

Saksamaal on üks kõige tundlikumaid teemasid võõrtööliste tulvamine Euroopa suurima ja jõukaima majandusega riiki. Euroopa Liidu üks aluspõhimõte on samas isikute ja tööjõu vaba liikumine, seisab juhtkirjas.

Seni on ELi kogemus näidanud, et tööjõu vaba liikumist kasutab vaid 1-2% liikmesriikide kodanikest. Ent kuna endisesse sotsialismileeri kuulunud riikide palgatase on praegustest liikmesriikidest tunduvalt madalam, on ungarlaste ja eestlase motivatsioon elukohta vahetada sellevõrra tugevam kui näiteks viimati liitunud soomlastel või austerlastel.

Hetkel kuum