Saksamaa-Venemaa sõprus süveneb

Sirje Rank 08. jaanuar 2001, 00:00

Tegemist oli eravisiidiga Vladimir Putini kutsel, kuid mahuka kultuuriprogrammi kõrval jäi kahe riigi liidritel aega kõneleda nii USA uue administratsiooni kaitsepoliitikast kui ka Venemaa välisvõlast.

Võlaküsimus ähvardas algselt varjutada kogu Gerhard Schröderi visiiti, sest kõigest paar päeva varem oli Moskva teatanud, et võib osa rahvusvahelistest võlakohustustest tänavu täitmata jätta.

Saksamaa on Venemaa suurim laenuandja, mille arvele langeb 20 miljardit dollarit Moskva 48 miljardi dollarilisest välisvõlast kreeditorriike ühendavale Pariisi Klubile.

?Ühepoolne maksete peatamine on vastuvõetamatu,? teatas Saksamaa rahandusministeerium teravas avalduses. ?Venemaa ei saa üheaegselt loobuda oma rahvusvaheliste kohustuste täitmisest ja toonitada oma jõukuse kasvu,? tsiteerib ajaleht Financial Times üht Schröderi nõunikku.

Läinud aastal oli Venemaa majanduskasv 7%, keskpanga valuutareservid on rekordtasemel ning kaubanduskonto ülekaalukalt plussis.

Venemaa peaminister Mihhail Kasjanov taotleb laenu pikendamist ja osalist tühistamist, kuid kreeditoride arvates on Venemaa tänu 1998. a devalveerimisele järgnenud minibuumile ja toorainehindade tõusule suuteline võlga tasuma täies mahus. Klubi esimees hoiatas reedel Venemaa rahandusministrile saadetud kirjas, et võlakohustuste rikkumisega kahjustab Venemaa oma laenuväljavaateid rahvusvahelistel kapitaliturgudel. Samas kirjutab FT, et Venemaa vähenenud laenuvajadus ei võimalda välismaailmal Moskvat enam endisel moel mõjutada ning ka Venemaa ise soovib välislaenude piiramisega oma autonoomiat suurendada.

Kokku peaks Venemaa esimeses kvartalis Pariisi Klubile võlakohustuste katteks maksma 1,5 miljardit dollarit.

Läinud kuul tegi Kasjanov Schröderile ettepaneku katta osa Moskva võlast aktsiatega Vene firmades. See teeks Saksamaast riigi ühe suurema välisinvestori koos võimalusega mõjutada Venemaa majanduspoliitikat.

Saksamaa nõustus skeemi rakendama endise Ida-Saksa võlgade osas, mille osa võlasummas pole kuigi suur. Saksa ettevõtjate hulgas on plaan esialgu äratanud vastakaid reaktsioone.

Ühe võimalusena on kaalumisel Ruhrgasi osaluse suurendamine Gazpromis, mis katab 30% Saksamaa gaasitarbest. Teisalt on Saksa ettevõtjad huvitatud osalustest Venemaa kõrgtehnoloogia- ja telekommunikatsioonifirmades ning läbirääkimised tehniliste detailide üle käivad.

Samm kinnitab, et lisaks Putini aktiivsele diplomaatiale Saksamaa suunal on ka Berliin Moskva suhtes välja kujundamas uut pragmaatilisemat lähenemist.

?Oluline on pelgast võla tagasimaksmise nõudest edasi liikuda, kompromisse otsida,? ütles üks Kremli ametnik uudisteagentuurile TASS. Peale selle toetab Saksamaa, kes on Venemaa suurim kaubanduspartner, aktiivselt Venemaa püüdlusi saada Maailma Kaubandusorganisatsiooni liikmeks.

Moskva ja Berliini tihenevate sidemete valguses kirjutab Briti leht Times, et ilmselt on ennatlik nimetada Putini parimaks sõbraks Euroopas Suurbritannia peaministrit Tony Blairi.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 10:59

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing