USAst üle hulga aja positiivne uudis

Tõnis Oja 05. veebruar 2001, 00:00

Dollari kurss suutis reedel kolmepäevase languse järel taas kerkida pärast USA tööministeeriumi teadet, mille kohaselt loodi jaanuaris rohkem uusi töökohti, kui varem eeldati.

Jaanuaris loodi Ameerika Ühendriikides 268 tuhat uut töökohta, analüütikud olid varem prognoosinud vaid 90 tuhande töökoha lisandumist. Tööpuudus kerkis sellest hoolimata 4,2 protsendini (detsembris oli see 4,0).

Pärast seeriat negatiivseid uudiseid Ameerika makromajanduse kohta (sisemajanduse kogutoodang, tarbijausaldusindeks ja ostujuhtide indeks) oli uute töökohtade loomine koos autode müüginäitajaga valguskiir, mis annab lootust, et majanduslangust ei pruugi tulla.

Väga optimistlikud USA majanduse ja dollari suhtes siiski ei olda. Majanduskasvu järsk aeglustumine viimaste kvartalite jooksul ei anna selleks alust. Neljandas kvartalis oli USA majanduskasv 1,4, kolmandas 2,2 ja teises kvartalis 5,6 protsenti. Regress on ilmne. Wim Duisenbergi sõnul prognoosib Euroopa keskpank eurotsooni selle aasta majanduskasvuks umbes 3 protsenti. USA keskpanga president Alan Greenspan hoiatas mõned nädalad tagasi, et Ühendriikide SKT võib läheneda nullile.

Nädalaga nõrgenes Ühendriikide valuuta 1,3 protsenti nii euro kui ka Jaapani jeeni suhtes.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:06
Otsi:

Ava täpsem otsing