Transiidiäri languses

Andres Reimer 05. märts 2001, 00:00

Tallinna Sadam töötles veebruaris 1,5 miljonit tonni transiitkaupu, mis on ligi 16 protsenti vähem kui jaanuaris, ütles sadama turundusdirektor Erik Sakkov.

Samal ajal ületas eelmise aasta transiidiveoste maht ligi 8 protsendiga 1999. aasta tulemused, lausus Sakkov.

Vedellasti ehk naftatoodete töötlemine langes veebruaris 1,2 miljoni tonnini võrreldes 1,5 miljoni tonniga jaanuaris. Kuid vedellasti töötlemine suurenes 14,5 miljonilt tonnilt 1999. aastal 17,8 miljonile tonnile eelmisel aastal, mis on ligi 19 protsenti rohkem.

Venemaa asus eelmisel aastal administratiivsete vahenditega kaubavoogusid oma sadamatesse suunama. Kuid tõenäoliselt võib märtsikuus oodata uut veosemahtude kasvu, sest tootmisvõimsuste nappuse tõttu tekkisid Venemaa sadamates ummikud. Peterburi sadamas on Sakkovi sõnul mõne kaubagrupi ummikud alates novembrist lahti arutamata. ?Venemaa on äriparterina etteaimamatu,? selgitas Sakkov. ?Eesti transiidiäri edu peitubki oskuses sellistes tingimustes kasu lõigata.?

Transiidiäri osa Eesti sisemajanduse kogutoodangus pole Pakterminali juhatuse esimehe Raivo Vare sõnul võimalik täpselt määrata, nagu ka osatähtsust SKT väheses kasvus, sest valitsus likvideeris sellel eesmärgil asutatud transiidi arendamise sihtasutuse.

Eesti suurim naftatransiidifirma Pakterminal töötles jaanuarikuus ligi 718 000 tonni naftasaadusi, mis on 55 000 tonni mullusest vähem, ütles Vare. Pakterminali kaubaveomaht oli 2000. aastal 8,52 miljonit tonni, mis on üle 500 000 tonni rohkem kui 1999. aastal.

Venemaa on siseturu kütteperioodiks masuudiga üle ujutanud, kuid peab maksujõuliste klientide vähesuses lähiajal transiiti suurendama.

Eelmise aasta esimesel poolel saavutatud kaubaveomahud lähenesid Eesti Raudtee, Tallinna Sadama, reederite ja Pakterminali maksimaalvõimsustele.

Majanduskasvu oodatust kesise tulemuse kandmine transiidiäri arvele oleks ebaõiglane, sest vedude maht tervikuna eelmisel aastal kasvas, ütles 1999. aasta parimaks ettevõtteks tunnistatud Estonian Oil Service?i juhatuse liige Sten Amer. ?Varasematel aastatel on aasta algus olnud transiidiäris rahulikum, kuid pärast kütteperioodi lõppu märtsis ootame Venemaa transiidi elavnemist,? lisas Amer.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing