Börs ootab suuri rahapaigutajaid

Raivo Sormunen 12. märts 2001, 00:00

Eelmise nädala lõpus kukkus Tallinna börsi käibe päris tugevasti. Reedel registreeriti börsil 92 tehingut selle aasta madalaima, 6,4 mln kroonise käibenumbri juures.

See näitab, et ega suurematel tegijatel Tallinna börsile hetkel asja ei ole. Neid hoiavad juba mõnda aega tugeva surve all suuremad turud, kus enamik uue ja suur osa vana majanduse aktsiaid uusi madalamaid tasemeid testivad. Turg oli reedel niisiis väikeinvestorite päralt, kes üles sööstnud kõrgeid inflatsiooninumbreid püüavad aktsiaturul ületada. Praeguses olukorras, kus isegi tähtajalise hoiuse intressid ei küündi inflatsiooninumbriteni, ei ole tegelikult muud võimalust, kui mõelda osade investeeringute suunamisele börsile.

Kuigi börsikäive oli reedel küllalt madal, üllatas käibe hajutatus erinevate aktsiate vahel. Kuue väärtpaberi käive ületas poole miljoni krooni joone, mis pole tavaline ka küllalt suurte käivetega börsipäevade puhul.

Kõige suurema käibega ja populaarseim oli Eesti Telekomi aktsia, mis prognoositult koos ülejäänud telekomisektoriga vajus reedel üle protsendi ja sulgus 72 kroonil. Aktsia liikumine kõigi aegade madalaimate tasemete juures ärritab eelkõige ligi 3500 Eesti Telekomi aktsionäri. Turu olukorda jälgides ei maksa aktsia odavnemise põhjuste üle pikalt pead murda. Telekomisektori pärsitud kasv mujal maailmas, mida rõhub omakorda USA majanduse allakäik, annavad arvatavasti veel mõne tõuke ka Eesti Telekomi aktsiale.

Midagi rõõmustavat. Kuigi Tallinna Kaubamaja aktsia vajus möödunud reedel statistikat jälgides 1,4%, 69 krooni tasemeni, oli päeva lõpus jällegi tunda aktsia vastu tärkavat ostuhuvi. Seda väljendas aktsia ostuääre kerkimine rekordilise 69 kroonini. Võiks öelda, et ostuhuvi on ühesuunaline. Seda kinnitab fakt, et 69 krooni peal oli reedel ostmas vaid Hansapank. Talle järgnes 65,50 kroonil ehk üle 5% madalamal Preatoni Pank. Ükskõik, kas spekulatsioonid Tallinna Kaubamaja ülesostmisest vastavad tõele või ei, aga ettevõtte aktsia rohkem kui 1000 omanikku võivad ülespoole rühkiva aktsiahinna suhtes küll rõõmsad olla. Tegemist on Merko Ehituse aktsia järel ikkagi teise aktsiaga, mis on Tallinna börsil viimase aja jooksul suutnud investoritele rõõmu pakkuda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing