Börsist on praegu targem eemale hoida

14. märts 2001, 00:00

Investorid plagavad kabuhirmus maailma börsidelt. Olukorras, kus näiteks Ericssoni aktsia kukkus päevaga 20%, on aktsionäridele raske midagi lohutavat öelda. Kui, siis ainult c?est la vie. Uut järsku langust oodatakse Nokia aktsialt. Veidi stabiilsemal Tallinna börsil andis eile kasumi vähenemise hoiatuse Pro Kapital.

Investoritel ei tasu ennast petta illusioonidega põhja kättejõudmisest, targem on varuda oma raha paigutamisel kannatust. Võimatu on öelda, kas langus kestab veel kuu või aasta või kaks, aga esialgu ta kestab.

Iga investori unistus on osta suur aktsiapakk täpselt põhjas, et skoorida n-ö bull?s eye. Ent võimalus, et perfektne ajastatus õnnestub, on imeväike. Suure tõenäosusega langevad aktsiad veelgi. Seepärast tuleb ratsionaalsel investoril, vastandina emotsionaalsele investorile, varuda kannatust börsile sisenemisega. Osta aktsiapakk poole languse pealt kokku ? selle kahju on tunduvalt suurem kui omandada juba tõusule läinud aktsiaid. Täielik põhi jääb küll peaaegu alati tabamata, ent vägagi suure tõenäosusega olete astunud ülessõitvasse lifti. Nii nagu languski, võib ka tõus väldata aastaid. Näiteks on New Yorgi börs kogenud vähemalt kümneaastast ja Helsingi börs viieaastast tõusu.

Investeerimisguru Warren Buffet teenis oma aktsiapaigutustelt möödunud aastal megakasumi, seega pole miski võimatu. Veenvust kahandab siiski asjaolu, et kasumi teenimine jäi eelmisse aastasse, mil maailma börsid saavutasid ridamisi tipptasemeid. Eriti pole kuulda teisest legendaarsest investorist, George Sorosest.

Ent kuhu siis vaba raha investeerida, kui aktsiad on justkui peibutav, ent mõru vili? Eesti inflatsioon on kiirenenud juba 6 protsendini aastas, seega tuleks püüda raha väärtuse kahanemist kuidagi peatada.

Kas investeerida kinnisvarasse? Ent kinnisvaraanalüütikud ennustavad elamuturu peatset küllastumist, mistõttu on kinnisvarahindade edasine tõus pärsitud. Paneelmajja korteri ostmine pole samuti teab mis investeering, rangelt võttes. Pealegi on kinnisvara mittelikviidne investeering ega sobi tüüpilisele börsiinvestorile. Sellegipoolest, kui Eesti peaks Euroliiduga ühinema, siis siinsed kinnisvarahinnad tõenäoliselt tõusevad.

Endiselt on võimalus investeerida võlakirjadesse ja pangadeposiitidesse ? need on paigutused, mis aitavad rasked ajad üle elada. Tootlus pole küll suur, kuid on börsikaotusest ikkagi parem. Selle aja jooksul, mil börs edasi langeb, on mõistlik raha koguda, võimalik, et maksta kiirendatud korras tagasi laenud, kui neid peaks olema. Raha ei teeni momendil juurde, milleks siis säilitada intressikulusid.

Majanduse, kaasa arvatud börsi areng on tsükliline, ja praegu on maailma vallutanud negatiivsed meeleolud. Need ei võimalda Tallinna börsi tõusu isegi siis, kui meil endil ülihästi läheks. Miks mitte võtta tõsises investeerimistöös välja puhkus, nii nagu igasuguses teiseski töös.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing