Välisturud lõid ka meie börsi vappuma

Raivo Sormunen 14. märts 2001, 00:00

Nii uue kui ka vana majanduse aktsiate kiire esmaspäevaõhtune langus USAs tõi paar-kolm viimast päeva koomas vaevelnud Tallinna börsile eile mõningal määral elu sisse, viies börsisüsteemi päevase käibe esmaspäevaselt 8,3 mln kroonilt eile 14,1 mln kroonini.

Eriti intensiivistus lisanimekirja aktsiate käive, tõustes üleeilselt ülimadalalt 10 000 kroonilt ligi 1,3 miljoni kroonini.

Suurimad mahud andis eile taas tänu paarile plokktehingule Hansapanga aktsia, mille käive küündis 7,9 mln kroonini.

Hansapanga aktsia oli eile ka üks väheseid aktsiaid, mille sulgemishind jäi päeva kokkuvõttes muutmatuks, platseerudes 137,50 kroonil. Väikest optimismi aitas ehk aktsiasse süstida maaklerite seas leviv kuulujutt, et Hansapanga suuromanik Swedbank ostab turult vaikselt Hansapanga aktsiaid kokku.

Vaatama küllalt suurtele hinnakõikumistele päeva jooksul oli eilne aktsiahindade trend kohalikul turul siiski valdavalt langev.

Kõige enam maailma turgudega seotud Eesti Telekomi aktsia põrus eile 2,1% ja sulgus kõigi aegade madalaimal 70,25 kroonil. Nagu teisipäevases lehes arutletud sai, oli aktsia jaoks ka eile 70kroonine toetustase kõvaks pähkliks ja jäi murdumatuks.

Samas ei ootaks Eesti Telekomi aktsialt, kellel on suured strateegilised omanikud, tugev positsioon koduturul ning väike laenukoormus, nii tugevat langust, kui seda on läbi elanud maailma juhtivad telekomiettevõtted ja telekomiseadmete valmistajad.

Hansapanga maakler Romet Tepper ütles samuti Äripäevale, et kuigi Eesti Telekomi, Hansapanga ja Norma aktsiad võivad mõnda aega olla väikese surve all, ei maksa paanikasse sattuda. Pikemas perspektiivis liiguvad aktsiad nii või teisiti oma õige väärtuse lähedale. Samuti arvas Tepper, et positiivsest küljest kummitab nii Hansapanga kui ka Norma puhul see, et eelpool mainitud ettevõtete väikeaktsionäride aktsiatele võidakse teha üleostmispakkumine.

Aktiivselt näitas end eile Pro Kapitali aktsia, mis vaatama prognoositust ligi poole võrra väiksemale esialgsele kasuminumbrile suutis börsil vastu pidada ja tugevat käivet näidata.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:15
    Otsi:

    Ava täpsem otsing