Arst tuleb koju Eesti leiutise abil

Viktoria Korpan 03. aprill 2001, 00:00

Pihuarvutiga sarnaneva Eestis väljatöötatud seadme abil hakkavad patsiendid saatma arstidele teavet terviseseisundi, vererõhu, EKG, kehakaalu, stressi jm kohta.

?Projekti doc@HOME raames antakse patsientidele täiendavad enesekontrolli ja ravi võimalused kodust lahkumata, seejuures patsiendile tehtavad kulutused kokkuvõttes vähenevad,? ütles Docobo juhatuse esimees Ardo Reinsalu.

2002. aastal testitakse doc@HOME?i seadet ka kolmes ELi riigis ning prognooside kohaselt jõuab see laialdasele kasutamisele 2003. aastal. ELi Komisjon toetas doc@HOME?i programmi arendamist 16 miljoni krooniga.

?2003. aastaks peaks valmima toode, mida saab rakendada erinevate haiguste puhul, ka näiteks vanemate inimeste terviseseisundi jälgimiseks, kui nad üksi elavad,? rääkis Docobo arendusjuht Kristjan Port. ?Meie äriplaani ei tahaks avalikustada, kuid selle seadme potentsiaalne kasutajaskond on pool Euroopa elanikkonnast.?

Reinsalu sõnul on seadme hinnaks 100 dollarit ehk ligi 1800 krooni. ?Erinevates riikides on erinevad tervisehoiusüsteemid, seadme maksumuse peaksid kinni maksma ravikindlustusefirmad,? rääkis Reinsalu. ?Meil on plaanis läbirääkimised Eesti Haigekassaga, kuid enne peame tõestama meditsiiniringkondades, et see süsteem toimib.?

?Seda seadet kasutades on patsiendil turvaline tunne, nagu doktor oleks kodus,? selgitas TÜ Kliinikumi kardioloogia osakonna juhataja dr Margus Viigimaa.

Tema sõnul peaks süsteem hakkama tööle veel efektiivsemalt, kui arstidel avaneb võimalus väljastada ka digitaalallkirjaga retsepte interneti teel. ?Arstide poolt takistusi ei oleks, perearstidel on arvutid ja apteegid on samuti hästi internetiseeritud.?

Viigimaa sõnul võimaldab uudne süsteem saada regulaarselt väga põhjaliku ülevaate patsiendi seisundist ning tuginedes doc@HOME?i süsteemi abil edastatavatele mõõtmistulemustele määrata sobivaim ravi.

?Arvestades telemeditsiini võimalusi ja potentsiaali on käesolev uurimisprojekt meie jaoks väga huvitav ning arendav,? sõnas Viigimaa. ?Senised testid näitavad, et uus kontseptsioon on väga kasutajasõbralik ja efektiivne ning see on leidnud positiivset vastukaja mitmete kardioloogide seas.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:20
    Otsi:

    Ava täpsem otsing