FED võitleb languse vastu

Sirje Rank 20. aprill 2001, 00:00

Kolmapäeval rabas USA keskpank turge sel aastal juba neljanda intressikärpega, mis viis USA laenuintressid ühtlasi madalamale eurotsooni tasemest.

?See kinnitab, et Föderaalreserv ei kavatse korrata 1990.?91. aastate vigu, mil majandus lasti langusesse libiseda. Näib, et nad on valmis kärpima, kärpima ja kärpima, kuni see lõpuks tulemuse annab,? ütles panga endine aseesimees Alan Blinder ajalehele Washington Post.

Euroopa Keskpank (ECB) seevastu jätkab äraootavalt, hoolimata kasvavast survest samuti intresse alandada. Pank väidab jätkuvalt, et Euroopa on USA majandusprobleemide eest hästi isoleeritud.

Föderaalreserv põhjendas oma sammu USA firmade järsult vähenenud investeeringutega, mis ähvardavad ?majandusaktiivsuse viia lubamatult madalale?. Teises nimetas pank eratarbimise vähenemist.

Firmade aktiivne investeerimine uude tootmisesse ja tehnoloogiasse oli üks peamisi tegureid USA 90. aastate majanduskasvu taga. Nüüd kardetakse, et 20% investeeringute kasv võib asenduda 5?10% tagasiminekuga, kus tehnoloogiainvesteeringute vähenemine ohustab otseselt tootlikkuse kasvu.

Investeerimine väheneb koos firmade kasumite kahanemise, keerulisemate laenutingimuste ning ebakindlusega majandusväljavaadete osas.

Suurmatest firmadest teatas Intel teisipäeval müügi 20% kahanemisest ning investeerimisplaanide edasilükkumisest, päev varem teatas Cisco müügi 30% langusest ning veerandi töötajate koondamisest.

?Kardan, et investeerimistegevus jääb pikaks ajaks mõõnama, mis pidurdab juba praegu uute töökohtade tekkimist ja tarbijate kulutusi,? ütles Goldman Sachsi ökonomist William Dudley.

Märtsis vähenes töökohtade arv väljaspool põllumajandussektorit 80 000 võrra, mis on suurim langus 91. aasta novembrist. Tööpuudus on kasvanud 4,2 protsendilt 4,3-le. Negatiivne märk oli impordi ootamatult järsk vähenemine veebruaris, mis samuti viitab siseturu nõudluse vähenemisele.

Läinud aasta teisel poolel aeglustus USA majanduskasv ühele protsendile ning analüütikute sõnul ei tule kasv kiirem ka selle aasta esimesel poolel. Hoolimata märtsi kasvust vähenes tööstustoodang esimeses kvartalis aasta lõikes 4,7%. See on suurim langus 90.?91. aastate majandussurutisest.

Keskpanga jõuline sekkumine suurendab siiski lootust majanduskanguse vältimiseks. Intresside alandamine aitab, kui see suudab toetada aktsiate hindu ning turgutada tarbijate ja firmade tulevikuusku. Kokku on Föderaalreserv nüüd 3,5 kuu jooksul intresse alandanud 2 protsendipunkti võrra ning turud usuvad, et pank jätkab alandamist ka oma järgmisel korralisel kohtumisel 15. mail.

Olenevalt sellest, kuivõrd Föderaalreservi intressikärped suudavad leevendada USA majandusprobleeme, võib see vähendada ka vajadust eurotsooni intresside alanemiseks, leiavad analüütikud. Teisalt on Föderaalreservi hoogsal intressipoliitikal ka oma riskid, kuna jõulised sammud lisavad ebastabiilsust.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:24
    Otsi:

    Ava täpsem otsing