Börsil hakkab lasteaiaiga läbi saama

Tõnis Oja 04. juuni 2001, 00:00

Tallinna väärtpaberibörs sai eelmisel nädalal viieaastaseks. Viieaastane laps on juba piisavalt suur, et iseseisvalt oma teed leida. Meie börs kahjuks seda ei suutnud, nüüd loodetakse, et õigele rajale aitavad põhjanaabrid.

Miks siis ei suudetud börsi korralikult tööle panna, kuigi kõik eeldused olid selleks olemas? Kauplemissüsteem oli tol ajal üks progressiivsemaid maailmas, veidi rohkem kui pool aastat pärast börsi käivitamist algas tõeline buum, peamiselt börsiuudiseid kajastavat telesaadet vaatas veerand kogu elanikkonnast. Sellele vaatamata leiame end olukorras, kus viis aastat pärast börsi käivitamist on väikeinvestoreid viis korda vähem kui vahetult pärast starti.

Minu arvates on pikaajalise vindumise peamised põhjustajad väärtpaberituru senised omanikud, börsi liikmed. TVB esimene juhatuse esimees Ivar Lukk ütleb börsi juubelile pühendatud Äripäeva erilehekülgedel: ?Meie eesmärk oli, et börs ei kujuneks kitsa pankade ringi pärusmaaks, olles avatud ka väikestele maaklerifirmadele?. Seda ülesannet ei suudetud paraku täita.

Algusest peale domineeris börsil Hansapank, tema kõrval ka teised pangad. Väikesed maaklerifirmad on jäänud tagaplaanile tänaseni või on tegevusest loobunud. Pangad aga läksid börsi esimestel aastatel väga hoogu, pumbates üles eelkõige oma aktsiad. Tulemus oli peagi käes. Koos börsikrahhiga said valusa löögi ka pangad ? toonane Forekspank vajas reanimeerimist, Ühispank lakub haavu tänaseni. Minnes taas piltlikuks ? vanemad viskasid beebi õhku, ei suutnud teda aga enam kinni püüda ja laps sai kukkumise tagajärjel arengupeetuse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:35
    Otsi:

    Ava täpsem otsing