Gaas kallineb tarbijale keskmiselt 14 protsenti

Sirje Niitra 29. juuni 2001, 00:00

Keskmiselt tõuseb maagaasi hind 14,2 protsenti, kuid on ka tarbijaid, kel hind ei muutu või koguni alaneb, teatas Eesti Gaasi juhatuse esimees Aarne Saar eile.

Ühe pliidiga tarbijaile on hinnatõus keskmiselt 20 protsenti, kuid võib üksikutel juhtudel ulatuda ka kolmandikuni senisest hinnast.

Arvestades senist keskmist tarbimist, tuleb gaasipliidi omanikel kuus välja käia praegusega võrreldes 4-5 krooni enam. Veesoojendi kasutajaile kallineb gaas kuus keskmiselt 7-8 krooni.

Hindade paikapanekut võimaldas 15. juunil Gazpromiga neljaks aastaks sõlmitud kokkulepe. Saare väitel on see Eesti Gaasile väga soodne. Selle järgi tuleb uus hinnatõus, mis puudutab gaasi lokaalkütteks kasutajaid, 1. jaanuaril 2003. Saare hinnangul on kokkuleppe sõlmimise järel maagaas teiste kütustega konkurentsivõimeline.

Eesti Gaas muutis oma hinna kujundamise aluseid. Kui varem sõltus hind seadmete tüübist, mida tarbija kasutas, siis nüüd on see sõltuvuses kogusest ja suurtarbijad hakkavad maksma vähem kui väikesed gaasikasutajad. Saar ütles, et mingil juhul ei soovi gaasifirma kehtestada oma klientidele igakuist püsitasu.

Saare sõnul sundis Eesti Gaasi hinnatõusule gaasi ostuhinna suurenemine, selle seotus alternatiivkütuste hindadega ja tarbijahinnaindeksi kasv. Mõju avaldasid ka Venemaal toimunud muutused, mille tagajärjel tuleb gaasitarnijal piiril 40 protsenti aktsiisi ja tollimaksu näol peale maksta.

Saar ütles, et hinnatõus on tarbijakaitseühendustega kooskõlastatud. ?See ei võimalda meil veel viia rentaablust omanike soovitud tasemele,? selgitas ta. Väiketarbijate puhul on rentaablus praegu 4 protsenti.

Eesti Gaasi selle aasta viie kuu käive oli 556 miljonit krooni, mis on 46 miljoni krooni enam kui eelmisel aastal samal ajavahemikul. Kasumit teenis ettevõte samal ajal 51 miljonit krooni ehk 21 miljonit rohkem kui mullu. Kolmel suvekuul toodab ettevõte kahjumit. Aasta lõpuks loodab Eesti Gaas ületada käibes 800 miljoni krooni piiri ja saada kasumit 45 miljonit krooni. Tänavu kavatseb Eesti Gaas investeerida tootmise arendamisse 65 miljonit krooni, millest 27 miljonit läheb uute tarbijate saamiseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing