Lugu peremehest, keda pole

Reet Weidebaum 06. juuli 2001, 00:00

Eestimaa teatrid on Vargamäel juba aastaid oma suvelavastusi välja toonud, näis, et viimne kui võimalik mänguplats on avastatud.

Kuid ei, sedakorda on Rakvere teater oma vabaõhulava viinud hooneist hoopis eemale, metsatukka, kiigeplatsile. Uhke külakiik on mängus leidlikult ära kasutatud ja aktiivne osaline, kehastudes vajadusel edukalt ümber näiteks paadiks.

Küllap teab kultuuritundlik eestlane Tammsaare Kõrboja lugu enam-vähem peast ning mäletab erinevaid teatri- ja filmi-versioone. Siit ka loomulik nii pisuke pelg kui ka ootusärevus ? kas ja kuidas mahuvad uued tegijad mu eelarvamuste Kõrbojale, ons neil midagi uut öelda?

Rakvere teater ja Raivo Trass lubavad eelreklaamis ?... lugu peremehest, keda pole ja keda ometi nõnda väga vaja oleks, ja sellest, mis saab nõnda Kõrbojast. Lugu kadunud noorusest ja kaotatud armastusest ühe suve jooksul.?

Ülle Lichtfeldti ja Mait Malmsteni Anna ja Villu on veenvad, kaasaegsed ja ometi ajatud. Naine ja mees, andja ja võtja, ootaja ja tulija. Kutsuja ja keelduja. Vabaõhulava avatus ei hajuta tegelastevahelist pinget ega muuda lugu pelgalt tegevuseks, vastupidi, keset elu ja elavat loodust mõjub ka öeldud või ütlemata jäetud sõna elava ja ehedana, puudutab ja paneb mõtlema.

Samas on Rakvere teater hästi kasutanud ära Vargamäesse ja vabaõhuetendusse kätketud võimalused ? koos näitlejatega löövad loos kaasa loomad ja lapsed, rahvastseenides on hoogu ja nalja, publik liigub koos näitlejatega erinevate mängupaikade vahel, sõnapausi täidab linnulaul ja puude kohin.

Sümpaatsena mõjus ka teatrirahva pingutus kõik kohaletulnud teatrihuvilised ära mahutada, tundus, et päris tagasi ei saadetud ühtki tulijat ning puupingil istujate tihedus tekitas toreda õlg-õla osaduse tunde.

Rakvere teatri ?Kõrboja Peremees? Vargamäel
nädalavahetustel 15. juulini kl 19, pühapäeviti kl 14
Lavastaja Raivo Trass
Kunstnikutöö tegi Ronald Kolmann
Anton H. Tammsaare romaani on dramatiseerinud Peeter Tammearu
info ja piletite tellimine tel (032) 24 616 ja Piletilevi müügipunktides

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing