Õdus õhtu õõvastavate lugudega

Reet Weidebaum 20. juuli 2001, 00:00

Emajõe Suveteater tähistab oma viiendat sünnipäeva kammerliku iiri näitemänguga ?Teisel pool?, milles ligemale kahe tunni jooksul jutustatakse tondijutte elust enesest. See ei ole õudukas, kust kõhedusega ringi piiludes lahkud. Teispoolsuse hirm või igatsus jääb teatrisse, suveöhe tuleb kaasa pigem rauge järelemõtlikkus ning kange himu omagi lugusid rääkida.

Sündmuspaik ? väike külakõrts ? on sisse seatud majas asukohaga Lutsu 2. Saali- ja lavaruumi vahet märgib põrand ?publiku poolel on sovetiaegne ning mäletatavasti tollal pea ainuvõimalik läikivpruun jalgealune, teisel pool jätkub aga laudpõrand ehedalt, vanast taagast väljapuhastatuna.

Üleminek ei ole sirge ja järsk, vaid lainlev, ehk illustreerides omaltki poolt tingikkust, mis lahutamas siin- ja sealpoolsuse vahelist olemist mängitavas loos.

Järgemööda astuvad väljas laulva tuule ja kõleduse eest hubasesse kõrtsi varju kolm kohalikku meest (Peeter Volkonski, Aivar Tommingas ja Sulev Teppart) ja külla äsja elama asunud noor linnanaine Valerie (Hilje Murel), kelle tulek muudab õhustiku vanas pubis muhedalt ärevaks. Meestevaheline armas kemplemine kauni punapea tähelepanu pärast käivitab mahlaka jutustamismaratoni, mis hoolimata oma pikkusest ? ligi kaks tundi ilma vaheajata ? saali tähelepanu minu nähtud etendusel lõpuni erksana hoidis.

Siinkohal siiras tänu lavastajale ja näitlejaile, kes õige peene pintsliga on detailideni välja joonistanud tegelaste kujud ja karakterid, nii et neid koos ja ükshaaval jälgides aja ja reaalsuse võid unustada.

Ja lõpuks väike tähelepanek ? kuna tegelased etenduses ohtrasti ja mõnuga nii õlut kui muud kurgukastet tarbivad, võib vaatajalgi tekkida himu jutu juurde midagi rüübata. Seda muret saab ennetada, sest hubases teatrihoovis tegutseb tund enne etenduse algust pisuke teatripubi, kust kergema janukustutaja igaks juhuks kaasa võiks võtta.

Conor McPherson ?Teisel pool?
20., 22., 25., 26., 29. juulil ja 1.?5. augustil
Tõlkija Peeter Sauter, lavastaja Andres Noormets, kunstnik Silver Vahtre, helikujundus Tiit Kikas, valguskujundus Ene Valge
Tartus, Lutsu 2
Piletid müügil Piletipunktis, info 1182 ja www.suveteater.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing