Äriregister jooksutab ettevõtjat aasta lõpuni

Sirje Niitra 03. september 2001, 00:00

Tuleval aastal on plaanis üle minna registrikaartide väljatrükkidele ja siis pole mitmetunnine ooteaeg enam vajalik.

Ehkki äriregister on praegugi elektrooniliselt olemas, pole arvutiandmeil veel õiguslikku tähendust ja seetõttu tuleb käsitsi kaarte lapata ja andmeid kontrollida, selgitas Tallinna linnakohtu äriregistri osakonna juhataja Nona Alas. Uuele süsteemile üleminekut on ette valmistatud terve aasta ja see peaks olukorra äriregistris märksa ettevõtjasõbralikumaks muutma, leidis ta.

?See kõik on üks tohutu aja- ja närvikulu. Kõigepealt maksad kassasse 25 krooni, siis seisad järjekorras, et taotlus sisse anda, kätte saad aga vajaliku koopia alles kolme-nelja tunni pärast,? kirjeldas praegust olukorda Tallinna linnakohtu äriregistris OÜ Liilo juhataja Vladimir Filanchuk.

Kuna tavaliselt kellelgi mitu tundi aega oodata ei ole, tuleb tagasi tulla järgmisel päeval. Vahel linna teisest äärest või koguni maalt.

Filanchuk ütles, et ei saa aru, miks B-kaardi koopia kehtib ainult kaks nädalat. Ekspordiga tegeleva väikefirma juht peab seda pidevalt asutustes ette näitama. ?Minu arust peaks tänapäeval saama firma andmeid ka arvutist kontrollida ja vaid kahtluse korral tuleks kinnitust nõuda,? leidis ta. B-kaardi koopia tuleks muuta ärimehe sõnul tähtajatuks, nagu see varem oli. Samas avaldas ta kahtlust, kas seda teed minnakse, sest koopiate väljastamine on riigile hea tuluallikas.

OÜ K-Kate pearaamatupidaja Anne Kauts oli hiljaaegu äriregistrisse B-kaardi koopia järele minnes hädas 25 krooni maksmise tõendamisega. Ehhki raha oli juba kaks päeva varem üle kantud ja temal selle kohta telehansa maksekorraldus kaasas, nõudis teenindaja pangast originaaldokumendi toomist. Küsimusele, kas raha laekumist ei saaks arvutist järele vaadata, vastas ametnik, et siis läheb aega, sest seda peab tegema kõrvaltoas, selgitas Kauts toimunut.

Kauts polnud rahul ka teda teenindanud töötaja käitumisega, kes pärast veerandtunni pikkust ootamist talle paberi vihaselt letile viskas. ?Maksuametiga võrreldes, kus kõik teenindajad lahked ja viisakad, oli see nagu öö ja päev,? leidis ta.

Katusetöid teostav K-Kate peab B-kaardi koopia esitama riigihankekonkurssidel, autode registreerimisel ARKis, liisingu võtmisel ning kõigi tarnijate ja lepingupartneritega suhtlemisel.

Alas ütles, et 15 päeva tuleneb äriseadustikust, kus on kirjas, et kolmandad isikud võivad nõuda just sedavõrd värskete andmete esitamist. ?Nad võivad arvestada ka vanemate kaartidega, ehkki tavaliselt nõuavad ikka uut,? lisas ta. Mitmetunnine ooteaeg tuleneb Alase sõnul sellest, et tegu on käsitsitööga.

Riigilõivu tasumise kohta ütles registriosakonna juhataja, et seda peab saama arvutist kontrollida, kuid koopiate väljastajal seda õigust ei ole. Maksu tasumine peab olema enne kontrollitud, kui dokument välja antakse ja mingit inimeste jooksutamist ei tohiks olla, lausus Alas. Küsimusele, kas ei võiks ettevõtjaid nii palju usaldada, et need selle 25 krooni hiljem ära maksavad, vastas ta eitavalt. ?Kahjuks on meil sellega olnud piisavalt palju kurbi kogemusi. Esitatud on nii tühistatud kviitungeid kui üht ja sama paberit mitu korda,? selgitas Alas.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing