Jumal ei too salaviina probleemile lahendust

Aleksander Skoblov 12. september 2001, 00:00

Viina liit on sügavas hämmingus ja nördimuses ministrite poolt salaviina ja traagilise Pärnumaa juhtumi kohta välja öeldud kommentaaride üle! On amoraalne ja ebariigimehelik väita, et kümnete praeguses õnnetuses kannatanute ja sadade ning tuhandete potentsiaalselt salaviina ohvriks langeda võivate Eesti inimeste saatus on nende enda, mitte riigi ja ühiskonna mure.

On äärmiselt kahetsusväärne, et Eesti kõrgeima täitevvõimu esindajad distantseerivad ennast ja riiki mürgise salaviina poolt tekitatud probleemidest, kuulutades, et olukorra eest vastutavad ikkagi ainult tarbijad ise ja ei keegi teine.

Samavõrd ebakohane on rahandusministri poolt viina liidu süüdistamine, et seaduslikud tootjad püüavad praeguses raskes olukorras aktsiisimaksu alandamist taotledes oma kasumit kasvatada inimeste tragöödia arvelt. Kinnitame siinkohal veelkord, et viina liit ei kasuta mitte hetkeolukorda, vaid jätkab viimaste aastate vältel tehtud pidevat tööd Eesti alkoholituru korrastamiseks.

Teisalt jääb meile ka arusaamatuks, kuidas on võimalik, et situatsioonis, kus avalikkusele on vaja põhjendada näiteks alkoholiaktsiisi tõstmist eelarveaukude lappimiseks, on riigi esindajad varmad kasutama väljendit ?alkoholipoliitika?.

Olukorras, kus on aga vaja resoluutselt piir panna inimeste elusid ja tervist, riigieelarve tulu ning seaduslikke tootjate investeeringuid kahjustavale ebaseaduslikule ja ühiskonda õõnestavale salaviinaajamisele ja -kaubandusele, tõmbub riik tagasi deklareerides kodanikuvastutust.

Meil on kahju, et taas kord on poliitikud ametis mitte olukorrale lahenduse, vaid süüdlaste otsimisega. Eesti tuntud ja seaduslikke alkoholitootjaid ühendav viina liit on korduvalt pöördunud vabariigi valitsuse ja erinevate ministeeriumite poole konkreetsete ettepanekutega, mida saaks riik teha, et vähendada praegu alkoholiturust erinevatel hinnangutel 35-50 moodustavale kahtlase kvaliteediga ning riigimaksudest kõrvale hiilimisega valmistatud salaviinale.

Rõhutame siinkohal, et neist ettepanekutest vaid üks puudutab aktsiisimäärade alandamist, kuna salaviina kui sotsiaal-majandusliku probleemi puhul ei saa olukorda lahendada vaid administratiivsete, repressiivsete ja propagandistlike meetmetega. Elementaarne majandusloogika, millest hoolimata nende maailmavaatest ei saa mööda vaadata ka poliitikud, ütleb, et salaviina levik on otseses sõltuvuses seadusliku viina hinnast kaupluste lettidel ehk siis riigi poolt kehtestatud aktsiisimäärast.

Alkoholi aktsiisi alandamine praeguselt 145 kroonilt 115 kroonini liitri kohta võimaldaks langetada pooleliitrise viinapudeli hinda 6-7 krooni võrra.

Oleme kindlad, et paljud tarbijad otsustaks sel juhul kahtlase kraami asemel kvaliteetse riigiviina kasuks. Kusjuures alkoholitarbimine, mis on aastast aastasse enam-vähem stabiilne olnud, sellest ei suureneks ? lihtsalt salaviina asemel tarbitaks kvaliteetset legaalset alkoholi.

Viina liit on seisukohal, et maksumäära alanedes väheneb ka Eestis illegaalse alkoholi osakaal tunduvalt. Seaduste kohaselt tegutsevatel ja riigimakse maksvatel ettevõtetel on õigus riigilt nõuda ka ausat tegevuskeskkonda. Seaduste kehtestamine, nagu ka nende täitmise järelevalve on riigi eesõigus ja otsene kohustus.

Meie poolt soovitatav alkoholiaktsiisi alandamine on vaid üks suhteliselt kiiret ja mõjuvat tagasisidet andev samm võitluses salaalkoholiga. Sellega peab kaasnema illegaalse alkoholi vastase võitlusega tegeleva spetsiaalse töörühma asutamine näiteks politseiameti juurde ja ühiskondlik kokkulepe, et kohtuorganid karistaks vahelejäänud rikkujaid seaduse täie rangusega.

Viina liit pöördub veelkord ministrite poole palvega asuda tegutsema koheselt, et vältida Pärnumaa sündmuste kordumist mõnes teises Eestimaa nurgas ja veel traagilisemate tagajärgedega. Ligi 40 salaviina osakaal läheb Eesti riigile täna saamatajäänud aktsiisituluna maksma umbes 300 miljonit krooni aastas. Otsustamatuse eest täna võib aga homme jälle olla vaja maksta inimeludega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:52
Otsi:

Ava täpsem otsing