ID-kaart uuel aastal

Viktoria Korpan 26. september 2001, 00:00

ID-kaart on uue põlvkonna isikutunnistus, mille abil saab anda digitaalallkirja ja identifitseerida end elektrooniliselt ning mis peaks tulevikus koondama ka haigekassa- ja pangakaardid.

?ID-kaarti on ka kaasas kanda mugavam kui passi,? ütles siseminister Tarmo Loodus, esitledes eile esimest trükitud kiipkaarti, mis on veel umbmäärase isiku nimele väljastatud.

Seaduse kohaselt peavad tavakodanikud ID-kaarti saama kasutada 1. jaanuarist alates, Looduse sõnul hakatakse kaarte jagama enne jõule.

ID-kaart maksab 150 krooni, võttes ID-kaardi koos uue passiga, mis maksab 350 krooni, on paketi hind 440 krooni, pensionärid saavad kaardi poole hinnaga. ID-kaarti saab peale kodakondsus- ja migratsiooniameti ka Hansapanga ja Ühispanga kontoritest.

Hansapanga e-panganduse juht Olari Ilison ütles, et järgmisest aastast saab ID-kaarti kasutada näiteks hanza.neti paroolikaardi asemel ja see võimaldab ka hakata sõlmima laenulepinguid interneti teel.

Selleks, et kodus olles saaks ID-kaardiga laenulepingut sõlmida, peab koduarvutil olema aga kiipkaardilugeja. ?Oleme mõelnud sellele, kuidas kaardilugejaid inimestele kättesaadavaks teha, võimalik, et tuleb mõni kampaania,? sõnas Ilison. Praegu maksab kaardilugeja 600?900 krooni.

Eesti Telefoni juhatuse esimees Valdo Kalm ütles, et Vaata Maailma projekti raames saavad kaardilugejaid avalikes internetipunktides (AIP) olevad arvutid. AIPisse investeerib Eesti Telefon 4,5 miljonit krooni.

Arvutitootja ASi MicroLink Arvutid tootejuht Mart Sepp ütles, et MicroLinkil on juba olnud kiipkaardilugejaga varustatud arvutite tellimusi.

Tarmo Loodus ütles, et prognooside kohaselt väljastatakse 2002. aastal 180 000 ID-kaarti, täielikult asendab ID-kaart passi hiljemalt 2005. aastal. ?Tegelikult usun, et kõik inimesed võtavad ID-kaardi kasutusele kiiremini,? sõnas Loodus.

ID-kaardiga pääseb välismaale samuti tõenäoliselt alles 2005. aastast. ?Selleks ajaks plaanime ühineda Schengeni infosüsteemiga,? ütles Loodus.

Varem on räägitud sellest, et ID-kaart saaks ka haigekassakaardi funktsiooni. Siseministeeriumi pressinõunik Anu Adra ütles, et selle kohta käivad läbirääkimised, kuid kokkulepet ei ole veel sõlmitud, nii nagu näiteks ka maksuameti ja äriregistriga.

___________________________________________

www.id.ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing