Valmis elamu peab olema ohutu

Rein Rannamäe 01. oktoober 2001, 00:00

Kohalikud omavalitsused on kehtestanud valminud elamute vastuvõtu korra. Objekti võtab vastu reglementeeritud koosseisu ja töökorraldusega komisjon. Komisjoni liikmetele on parem, kui selle kutsub kokku elamu omaniku avalduse alusel kohalik omavalitsus. Muidu vaatavad valminud hoone üle ametkondade spetsialistid eraldi ja esitavad õiendi ehitise vastavuse kohta erinõuetele.

Elamu omanik või ehitaja esitab vastuvõtukomisjonile elamu projektdokumentatsiooni ja seadmete-süsteemide ekspluatatsiooniaktid. Komisjoni ülesandeks on kontrollida, kas hoone vastab kinnitatud ehitusprojektile, ehitusmäärustele, -eeskirjadele ja -normidele, ning anda hinnang ehitustööde kvaliteedile.

Valminud elamu ei tohi olla ohtlik elule, tervisele ega keskkonnale. Seetõttu osaleb vastuvõtul ka maakonna tervisekaitsetalituse inspektor. Elamu valmimisel tuleb jälgida, et kõik kasutatud ehitusmaterjalid oleksid tervisele ohutud. Ülevaatuse käigus esitatakse ametnikele kasutatud ehitusmaterjalide sertifikaadid või muud tõendusmaterjalid.

Kui esineb kahtlusi või kaebusi, et ruumide siseõhk on saastunud või ehitamisel on kasutatud kahtlaseid materjale, võib tellija nõuda ehitaja kulul ruumiõhu uuringu. Kui uuring näitab lubatust suuremat keemiliste ühendite hulka õhus, siis vajadusel peab ehitaja oma vahenditega mürgised materjalid asendama.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing