Sirje Rank • 14. oktoober 2001 kell 22:00

Ameeriklastes süveneb terrorihirm

Reedel avaldatud statistika järgi langes eratarbimine, USA majanduse peamine alustala, 11. septembri terrorirünnakute järel rohkem kui kardeti ? 2,4. Teated riigi neljanda nakkusjuhtumi avastamisest New Yorgis põhjustasid aga tormijooksu haiglatele ja apteekidele ning süvendasid langust USA börsidel.

Päev varem oli Föderaalne Juurdlusbüroo ameeriklasi hoiatanud uute terrorirünnakute eest juba lähipäevil. Kanaliks võib olla postisüsteem ? haigus avastati uudistekanali NBC töötajal, kes avas toimetusse tulnud pruuni pulbrit sisaldanud ümbriku.

Suurenenud ebakindlus ja hirm sunnivad ameeriklasi kodus püsima. Analüütikute sõnul sarnaneb olukord Lahesõjaga, kus rahvas jälgis telest sõja kulgu ning jaemüük 1991. aasta jaanuaris kahanes 2,2. Seekord on tagasilöök veel suurem. Esimesed jaemüügi näitajad pärast 11. septembri terrorirünnakut on suurim ühe kuu kukkumine üheksa aasta jooksul, mil statistikat on kogutud. See on halb enne USA majanduse jaoks, kus kaks kolmandikku majanduslikust aktiivsusest moodustab eratarbimine. Analüütikud ootasid septembris langust vaid 0,8.

USA valitsuse hinnangul USA majandus kolmandas kvartalis kahanes. Analüütikute sõnul jätkub sama ka viimases kvartalis, millega USA majandus oleks tehnilise definitsiooni järgi majanduslanguses.

?Õige sihi annavad oktoobri ja novembri tarbimisnumbrid,? kommenteeris üks analüütik Reutersile. ?Kui uusi traagilisi sündmusi ei tule, võivad need arvatust paremad tulla,? ütles ta, viidates võimalusele uutest terrorirünnakutest Afganistani pommitamise jätkudes.

Ameeriklased kardavad bioterrorit, ehkki ametivõimud püüavad elanikke rahustada. Asepresident Richard Cheney seevastu möönis, et haruldase haiguse esilekerkimine mitmes kohas korraga ei pruugi olla juhuslik.

Laupäeval kinnitas New Yorgi linnapea Rudolph Giuliani, et kirjas meediakanalile NBC leiti siberi katku baktereid. New York Times kirjutas, et haigestunud on veel teinegi kompanii töötaja.

Reedel sai katkupisikuid sisaldanud kirja ka USA tarkvarakompanii Microsofti kontor Nevadas. Floridast tulid teated veel viiest kompanii American Media töötajast, kelle veres on leitud siberi katku jälgi. Sellega oleks kompaniis, millele kuuluvad väljaanded National Enquirer, Star ja Global teada juba kaheksa juhtumit, üks töötaja on surnud.

Ajaleht New York Times evakueeris reedel kogu uudistetoimetuse, kui bioterrorismi teemat kajastavale reporterile saabus valget pulbrit sisaldanud kiri. Los Angeles Times oli enam kui kaks tundi karantiinis, kui põrandalt leiti kahtlast pulbrit. Esialgsed testid näitasid pulbri kahjutust. Valehäireid tuli ka mujalt üle kogu riigi.

?Just nii terroristid käituvadki,? kommenteeris Newsweeki toimetaja Mark Whitaker ajalehele Washington Post. ?Terrorit levitatakse väikeste sündmuste kaudu, millele on tohutu psühholoogiline mõju.?

Agentuur Associated Press pani reedel oma postiruumi üldse kinni. Sama tegi CBS. CNN sulges postiruumid New Yorgis, Washingtonis ja Atlantas.

Meedia kahtlustab rünnakut enda pihta. Ajakirja Time kolumnisti Margaret Carlsoni sõnul on meedia samasugune sümbol nagu Maailma Kaubanduskeskus ja Pentagon, milles terroristid näevad valitsuse tööriista.

?Lähed sa bensiinijaama või supermarketisse, igalt poolt leiad tabloidid. Me oleme suur osa Ameerika kultuurist,? ütles Carlson Washington Postile.

Hetkel kuum