Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toit ja vein ? maitsed ja sobivus

  Soolane ? kõige tundlikum on keele ots. Soola mõjul veini maitse pehmeneb.
  Hapu ? tundlikumad on keele servad. Hapu maitse võib olla nii veinil kui toidul. Nende koosmõjus pääseb esile magusus.
  Magus ? tundlikum on keele ots. Magus toit vähendab veini magusust ja tõstab esile happesuse.
  Mõru ? tundlikem on keele tagaosa. Mõru maitse tõstab maitseretseptorite üldist tundlikkust.
  Toidusus ehk umami ? see maitse on omane peamiselt Aasia köögile. Puudub teravdatud tundlikkusega piirkond, maitse intensiivusus on muutuv. Tõstab esile veinides leiduvaid mõruaineid ja metalset maitset.
  Kõiki nimetatud tegureid peavad arvestama iga restorani peakokk ja sommeljee, koostades menüüle vastavat veinikaarti.
  Pärast 10aastast tõsist tööd tuli Beringeri veinifirma peakokk ja veiniekspert, ameeriklane Tim Hanni välja progresseeruva veinikaardi ideega. Seda süsteemi on juba mõned aastad tutvustatud kogu maailmas ning hiljuti oli ka Eestis võimalik kuulata selleteemalist loengut. Süsteemi järgi jagatakse veinid maitseomaduste, mitte päritoluriigi või -piirkonna alusel erinevatesse gruppidesse.
  Beringer Vineyards Sauvignon Blanc 1998
  Pleekinud õlgkollase värvusega. Aroomis valged paksud lilled, aprikoos, kollane ploom, kuivanud ürdid, veidi mandlit, tuntav puidune nüanss. Osa veinist on küpsenud mõnda aega Prantsuse ja Ameerika tammest vaatides. Lisatud on veidi ?Semilloni? marjast veini, mis lisab pehmust.
  Maitse pehme, magusavõitu, kuiva rohu mõrusus, tammest tingitud vanill. Järelmaitse veidi vürtsine. Keskmine täidlus. Progresseeruva veinikaardi järgi teise grupi vein. Sobib tugevas kastmes valge või punase kala, samuti kanaliha kõrvale. Serveerida temperatuuril 10?12 °C. Poehind 190 kr piires.
  Autor: Rein Kasela
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Suur galerii: InvesteerimisFestivali esimene päev
Eile algas kolm päeva kestev InvesteerimisFestival.
Eile algas kolm päeva kestev InvesteerimisFestival.
Comodule koondab ärid ühe katuse alla ja saab uue tegevjuhi Kristjan Maruste jätkab emafirma juhina
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.