Ülo Toomsalu • 20. detsember 2001 kell 6:37

Haapsalu maksustab võõrad lasteaialapsed

Haapsalu võib maksustada teistes omavalitsustes elavad lapsed poole kõrgema lasteaiamaksuga, et sundida nende vanemaid end linnaelanikuks registreerima, kirjutab Lääne Elu.

Haapsalu linnavalitsuse finantsnõunik Anne Valmet ei kinnitanud ega lükanud seda väidet ümber. 'Probleem on, et linnas elavate ja töötavate inimeste tulumaks ei laeku linnaeelarvesse,' ütles ta.

Riigidotatsioon, mis on linnaeelarves märkimisväärne tuluallikas, sõltub samuti elanike arvust.

Linnavolikogu liige Tõnis Siir ütles, et volikogu kultuurikomisjon toetas seda eelnõu. 'Meile tundus loogiline, kui lasteaiamaks erineb protsentuaalselt. Näiteks inimesele, kes on haigekassas kindlustatud, on teenus odavam kui sellele, kes rahastamises ei osale,' ütles Siir.

Rannarootsi muuseumi direktor Alar Schönberg ütles, et linnavalitsuse soov suurendada linnaelanike arvu ja parandada selle abil tulumaksu laekumist on tervitatav, kuid otsus määrata lasteaiamaks elukoha järgi on kahetsusväärne.

'Lapsed ei tohi olla võitluse objekt. Omavalitsuse poliitika ei tohi mõista anda, et laste muretsemine on inimesele koorem,' ütles Schönberg. 'Inimeste tegevusraadius on enamasti suurem kui üks omavalitsus, paljudel on kaks kodu. Lõppkokkuvõttes elame ühel Eestimaal.' Schönberg on avalikult taotlenud lasteaiamaksu vähendamist.

Arutelu Haapsalu lasteaiamaksu suuruse üle algas kaks ja pool kuud tagasi, mil lapsevanemad tegid volikogule ettepaneku vähendada lasteaiamaksu 222 kroonini kuus. Toona ei arutanud linnavolikogu lapsevanemate ettepanekut. Väidetavasti on Haapsalu lasteaiamaks kõrgemaid Eestis.

Haapsalu linnavolikogu arutab eelnõu homme.

Hetkel kuum